Álvaro Morante

Álvaro Morante és un estudiós del futbol. Foto: Marc Lesan/UE Sant Andreu

“Soc un malalt del futbol des que vaig néixer. Sempre he fet seguiment i m’he fixat molt en el més mínim detall dels jugadors”, confessa Álvaro Morante (Terrassa, 1990), analista de la UE Sant Andreu.

“No em va anar tan malament com a jugador fins que el meu genoll va dir prou”, recorda. Quan acabava de fitxar pel CE l’Hospitalet es va trencar el genoll per segona vegada, de nou una ruptura del lligament creuat anterior. Amb només 19 anys, Morante va haver d’abandonar la gespa i penjar les botes, però no es va allunyar del futbol i es va formar en psicologia esportiva, scouting i anàlisi.

“El joc sense pilota d’un jugador sempre et diu moltes més coses que quan la té. Com es mou, quina és la seva capacitat de reacció, si desconnecta o no de la jugada en funció si està a prop de la pilota…”, adverteix. És necessari veure’l molts partits perquè potser ha tingut un gran dia i no és tan bo.

Vídeos al descans

Morante va arribar a la UE Sant Andreu amb el nou entrenador, David Almazán, i s’ocupa de l’anàlisi de l’equip. Sergi Pujol, l’entrenador de porters, se centra en el del rival i l’estratègia. “Al final, l’analista detecta i informa sobre aspectes per ajudar a la millora col·lectiva i individual dels jugadors. Així que, entre altres coses, preparo vídeos, com d’alguns exercicis als entrenaments…”, explica. També dels partits. “De fet, al descans els ensenyem algun vídeo amb algun detall que hem vist que cal millorar”, amplia l’entrevistat, que també ha col·laborat amb agències de representació de jugadors elaborant informes.

El terrassenc somia poder-se dedicar exclusivament a la feina d’analista, massa desconeguda i poc reconeguda encara. Somriu parlant del grup. Realment se sent orgullós de treballar amb els jugadors i la resta del cos tècnic: “El vestuari és increïble, una pinya. Els jugadors, amb molta constància i sense negociar l’esforç, estan integrant l’estil de joc que volem i això es nota al camp i amb els resultats”.

El pròxim diumenge 5 de desembre la UE Sant Andreu rebrà al Narcís Sala la UE Olot, un dels tres líders del grup cinquè de la 3a Divisió RFEF. La distància que els separa és petita: només tres punts. “La UE Olot és un dels grans favorits a pujar de categoria i té una plantilla excel·lent. Haurem de vigilar de ben a prop Sergi Arranz, un dels millors davanters de la competició”, adverteix.

Quan jugava, qui li feia els informes era el seu pare, el José María Morante. “Cada cap de setmana a primera hora em veia jugar. Sempre m’ha dit les coses bones i les dolentes, i mai va qüestionar cap entrenador”, recorda l’analista. “El pare és una inspiració constant. Ara soc jo qui li fa a ell l’anàlisi dels partits, dels jugadors… Està encantat que hàgim intercanviat els papers”, celebra, orgullós, Morante.