Bombers esfondrament

Foto: Bombers

Quan faltava poc per a les onze del matí de dimarts, als carrers de Badalona retrunyia un so que no feia presagiar res de bo. I és que les sirenes no enganyen. La magnitud del rebombori, que es repetia cada pocs minuts, feia intuir que, malauradament, la tragèdia havia tornat a colpejar la ciutat.

L’interior de l’edifici número 9 del carrer Canigó, de cinc plantes, s’havia esfondrat des del forjat fins als baixos. A dos quarts d’onze, els Bombers rebien un avís i 13 dotacions es personaven al lloc dels fets. Als voltants de l’edifici s’hi van acumular els afectats. Un total de 60 veïns –de l’edifici ensorrat i dels dos del costat– que van ser desallotjats amb celeritat i que posteriorment van ser derivats al casal del barri, que es va habilitar per atendre’ls.

Gran desplegament

Autoritats policials, polítiques i un gran desplegament de mitjans de comunicació s’apoderava d’aquest carrer. En un primer moment, i a falta d’informació, les preguntes que es feia la gent era si hi havia ferits i quines eren les causes que podien haver provocat el desastre.

Tres veïns desapareguts

Les primeres informacions oficials les donaven Bombers i l’Ajuntament de Badalona a les 13 hores. En aquells moments, s’estaven fent comprovacions dels empadronats a l’edifici i ja es parlava de tres possibles persones que no s’havien pogut trobar. D’altra banda, l’edifici, del 1959, no tenia cap expedient obert ni s’hi havia registrat cap problema.

Albiol va confirmar que l’edifici havia passat la inspecció tècnica recentment

La coberta de l’àtic havia col·lapsat i va afectar totes les plantes, enfonsant tots els menjadors. Tota la runa es va acumular a la planta baixa, i arribava fins al primer pis.

Bombers i gos de rescat

Foto: Jordi Pujolar/ACN

24 hores de feina

A les sis de la tarda, el responsable del dispositiu dels Bombers, José Manuel Escudero, i l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, compareixien per fer una actualització de la situació. Es calculava que hi havia entre uns 60 i 90 metres cúbics de runa acumulats a la planta baixa i, per retirar-los i buscar si hi havia víctimes, serien necessàries 24 hores de feina.

Albiol: “És una notícia aterridora per a la ciutat, ara toca estar al costat dels afectats”

L’alcalde va afirmar que tres de les persones empadronades a l’edifici continuaven desaparegudes i que eren “joves o de mitjana edat”. Pel temps transcorregut des de l’incident, aquestes declaracions ja apuntaven que aquests veïns no localitzats estaven a l’edifici en el moment de l’esfondrament.

Es confirmen les morts

A les 8 del matí de dimecres es confirmaven els pitjors presagis. A la roda de premsa de seguiment convocada als mitjans es feia públic que els Bombers havien trobat tres cossos sense vida entre la runa. Les víctimes eren un home i una dona d’entre 30 i 40 anys i una dona de 59 anys. El primer cos es va trobar a les dues de la matinada i els dos següents al matí.

Dues víctimes amb fills

De les tres víctimes mortals, dues tenien fills menors. L’home havia estat pare feia menys d’un mes. D’altra banda, una dona estrangera vivia al bloc amb les seves filles. No tenen més família a l’Estat.

Possible causa de l’incident

Al migdia de dimecres, Albiol assegurava que una de les possibles causes de l’esfondrament havia estat la qualitat dels materials de construcció i també la manca d’altres materials bàsics per a un edifici, concretament a la teulada. Amb relació als rumors d’una possible obra que hagués afectat l’estructura, el batlle va declarar que no li constava. També va afegir que l’edifici havia passat la inspecció tècnica feia un mes. L’Ajuntament va decretar tres dies de dol a partir d’ahir dimecres, dia en què la plaça de la Vila va acollir un minut de silenci en record de les víctimes.

Colpits i impactats per la tragèdia

minut silenci Ajuntament

Els grups municipals de Badalona, el president de la Generalitat i altres càrrecs polítics de poblacions veïnes van expressar unànimement la seva preocupació per la tragèdia i el seu condol als familiars de les víctimes.

L’alcalde, Xavier García Albiol, va mostrar-se impactat quan va explicar els fets. “Aquesta és una notícia aterridora per a la ciutat i ara el que toca és estar al costat dels familiars amb víctimes i amb els veïns que s’han quedat sense habitatge”, deia en conèixer la notícia. També es mostrava colpit pels fets el cap de l’oposició, el socialista Fernando Carrera. En paral·lel, Albiol afegia que aquest dijous aprovaria un decret d’emergència per agilitzar l’ajuda als afectats.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va expressar el seu suport i va destacar la importància d’esclarir els fets que van causar l’esfondrament de l’edifici. “Consternat per la mort de tres persones al tràgic accident de Badalona. El meu condol i una forta abraçada a les seves famílies i amics, i tot el suport als afectats. I també l’agraïment als serveis d’emergència. Ara caldrà arribar fins al final en la investigació de les causes”, afirmava Aragonès.

D’altra banda, alguns partits de l’oposició van fer algunes reivindicacions respecte als problemes d’habitatge. “A Badalona tenim un greu problema amb la salut tècnica del parc d’habitatges i cal un pla de xoc per fer front a aquesta malaltia estructural que posa en perill edificis i vides”, va afirmar Dolors Sabater, de Guanyem. Aïda Llauradó, d’En Comú Podem, va reivindicar la importància de tenir un alberg per a emergències com el que s’havia de fer a Pep Ventura, mentre que Alex Montornès, d’ERC, va dir que “cal aprendre d’aquesta tragèdia per identificar problemes estructurals”. Foto: Ajuntament

WhatsAppEmailXFacebookTelegram