oli d’oliva

L’oli d’oliva és un 52,5% més car que l’any passat. Foto: Mariona Puig/ACN

Si per alguna cosa destaca l’oli d’oliva, i sobretot el que és verge extra, és per la seva qualitat. Arreu del món se’l considera un producte estrella que no està a l’abast de tothom. “Però a Espanya, fins ara, estàvem molt malacostumats”, assegura Jordi Pascual, responsable de l’oli d’oliva d’Unió de Pagesos. Segons explica al Línia, s’estava venent a preus per sota del cost perquè, en ser els principals productors d’oli d’oliva del món, hi havia molta oferta. “Però ara, amb la sequera, la producció ha baixat, hi ha més demanda que oferta i, per tant, els preus s’han hagut d’ajustar”, afegeix.

Segons l’Institut Nacional d’Estadístic (INE), durant l’agost, l’oli d’oliva es va encarir un 52,5% respecte de l’any passat i un 8,7% respecte del juliol. Mentre que abans el preu del litre estava entre els 4 i els 5 euros aproximadament, ara arriba a enfilar-se fins als 12 euros en alguns casos.

Menys producció

En un any normal, sense sequera ni altres problemes, la producció d’oli d’oliva a Catalunya arriba fins a les 35.000 tones. Així ho detalla Pascual. Ara bé, “l’any passat se’n va produir la meitat, i aquest any la meitat d’aquesta meitat”, lamenta. En aquest sentit, estima la producció en menys de 7.000 tones d’oli d’oliva.

El Vallès Oriental compta amb una gran producció d’oli i també nota els efectes de la sequera. A Mas Curró, una finca familiar dedicada a la producció d’oli situada a Caldes de Montbui i Sentmenat, aquest any han produït un 40% del que es pot arribar a produir a la finca. “Com que som petits productors, enguany ja hem venut tot l’oli que hem produït i hem d’esperar fins al novembre per tenir-ne més”, lamenta Juan Manuel Romero, de Mas Curró. En el seu cas, però, fins ara no han variat pràcticament els preus. “De cara al novembre, quan tornem a tenir oli, ja veurem què fem amb els preus”, afegeix Romero.

Augment de preu

Tant Romero com Pascual coincideixen en el fet que el preu de 4 o 5 euros al qual estava el litre d’oli no era normal. “Entre els 7 i els 8 euros és un preu raonable amb el qual ja cobreixes costos i a més tens un petit benefici”, considera el de Mas Curró.

D’altra banda, però, Romero assegura que “hi ha grans productors que s’estan aprofitant de la situació i estan venent el seu oli a 12 euros el litre”. “Em sembla excessiu i fins i tot crec que pot ser contraproduent, perquè pot fer que molta gent deixi de consumir oli d’oliva”, afegeix.

Amb tot, Pascual il·lustra l’augment de preu fent el càlcul anual de consum d’oli per persona. “En un any una persona consumeix 12 litres d’oli d’oliva i, tirant a l’alça, sortiria a uns 100 euros l’any”, assegura. “Tenint en compte que es tracta d’un producte excel·lent, no em sembla pas tant”, argumenta.

El benefici dels productors

“Amb l’augment del preu de l’oli d’oliva s’ha creat una certa psicosi, perquè sembla que els productors ens estiguem enriquint, quan en realitat no és així”, assegura Pascual. En aquest sentit, explica que és cert que guanyen més per litre, però que en comparació amb altres anys estan guanyant menys. “Al final, per molt que venem més car no estem produint ni la meitat que fa dos anys”, lamenta.

Amb tot, els dos productors d’oli són positius i asseguren que d’aquí a un temps la situació remuntarà. “En els darrers anys s’han plantat moltes oliveres al Vallès i durant els mesos d’hivern vindran pluges que faran que tot plegat millori”, assegura Romero.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram