Ràdio Trinijove

Ràdio Trinijove és un mitjà de comunicació referent a la Trinitat Vella. Foto: Maria Cerezuela

El 91.6 al barri barceloní de la Trinitat Vella és un número especial, i és que és el dial de Ràdio Trinijove, l’emissora feta des del barri i per al barri que va néixer fa uns 40 anys. En els seus orígens, va veure la llum com Ràdio La Trinitat Vella i va fer els seus primers passos amb la intenció de donar veu els que hi viuen, sense perdre de vista el dia a dia de les entitats i els veïns.

El 2015 va ser l’any del canvi, i és que l’emissora va passar a dir-se Ràdio Trinijove, emmarcant-se en el paraigua de la fundació Trinijove, dedicada a la inserció social i laboral, però no ha perdut l’esperit de barri. Amb tot, ha donat continuïtat a la tradició de ràdio que es manté intacta des dels primers anys de la dècada dels 80. A Comunicació 21, el seu coordinador, Josep Vidal, fa una fotografia actual de l’emissora.

“El nostre objectiu és reflectir la diversitat que hi ha al barri”, diu Josep Vidal, qui va assumir el càrrec com a coordinador l’any 2020. Quatre anys més tard, hi segueix al capdavant i deixa molt clares les línies en què treballa aquesta ràdio. “Sense una entitat com la Fundació Trinijove no seria possible que aquest barri seguís tenint aquesta ràdio, un espai on totes les entitats i els veïns puguin tenir un mitjà de comunicació on expressar-se”, explica.

“Des de Ràdio Trinijove obrim a les entitats l’oportunitat d’explicar el que fan, les ajudem a empoderar-les, així com als seus membres”, exposa. L’objectiu principal no és aconseguir les millors xifres d’audiència ni fiscalitzar l’acció del govern i els regidors municipals, sinó que Ràdio Trinijove s’allunya de la lluita pels clics i aposta per ser un projecte d’inserció i d’obertura d’oportunitats, “un projecte social”.

“Obrim a les entitats l’oportunitat d’explicar el que fan, les ajudem a empoderar-les”

Per això, i dins de la mirada social, compta amb una graella bastida per uns 40 voluntaris cada setmana, que creixen fins als 70 al llarg del mes. La música, les teràpies naturals, els informatius, les retransmissions esportives i les recomanacions culturals són, a grans trets, les grans temàtiques de la ‘Trini’. Per això, els voluntaris que hi participen tenen flexibilitat per gravar els programes des de casa, atrevir-se amb els directes o enregistrar-los des dels estudis. Aquesta confiança, rebla Vidal, facilita que “a la llarga, surtin projectes molt interessants en forma de programa”.

Altaveu esportiu

La Unió Esportiva Sant Andreu és un dels més beneficiats de l’empenta de Ràdio Trinijove, i és que arran d’un acord entre el club i l’emissora, cada cap de setmana s’hi emeten en directe els partits del primer equip. “Mai hi ha hagut al barri un mitjà que fos l’altaveu dels equips d’aquí, i gràcies als voluntaris que van començar els anys 80, Ràdio Trinijove encara ho fa”, confessa Vidal. Només la pandèmia va posar en pausa els directes a peu de gespa, però quatre dècades més tard de les primeres emissions, encara hi ha voluntaris que col·laboren des de l’inici.

“L’objectiu de Ràdio Trinijove és reflectir la diversitat que hi ha al barri”

La ràdio segueix sent una referència al barri de la Trinitat Vella, que la segueix en format digital i també des de la ràdio, girant la rodeta fins al 91.6 de l’FM. La rebuda, així, és positiva, segons diu Vidal: “La gent gran sí que ens escolta, sobretot la que està implicada en el teixit associatiu i de les entitats, i veiem que el feedback i l’interès són alts”

Els joves i l’ús el català en l’emissora, però, van a una altra velocitat. En el cas dels primers, són la franja d’edat a qui més costa de cridar. Segons Vidal, però, van arribant-hi poc a poc i també tenen els seus espais, com els programes de nit en què se senten més lliures. I la llengua és, també, un aspecte que demostra el dia a dia del barri. En una zona on el 2021 menys del 14% dels joves utilitzava el català, Ràdio Trinijove lluita per seguir mantenint-lo en la majoria dels seus programes i encomanar-lo allà on se senti.

Ràdio Trinijove no oblida el seu passat, quan es van posar els fonaments de l’emissora, però també posa la mirada en el present i en el futur, a través de propostes que s’adeqüen a tota la seva audiència.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram