Granits Barbany

Procés de construcció d’una de les figures dels evangelistes. Foto cedida

La Sagrada Família és el monument més visitat de Catalunya, el segon més visitat d’Espanya i un dels més visitats de tot el món. Sense anar més lluny, l’any passat rebia gairebé 3,8 milions de visitants. El que la gran majoria de la gent no sap, però, és que bona part de les pedres que formen les torres i que les escultures dels quatre evangelistes, col·locades fa dos mesos i inaugurades el 12 de novembre, estan fetes al Vallès Oriental.

Granits Barbany, una empresa familiar de picapedrers situada a Llinars del Vallès, és la responsable d’aquestes obres. “Per a nosaltres és un honor saber que hem contribuït a fer un monument que tantíssima gent contempla, admira i fotografia”, explica Jordi Barbany, copropietari de la companyia i tercera generació de tota una nissaga de picapedrers. Segons detalla, el vincle de la família amb el temple neix arran de la tasca de picapedrer que va començar a fer el seu avi a finals del segle XIX, i des de llavors l’han anat mantenint en el temps. “En bona part, Granits Barbany és el que és avui dia gràcies a la Sagrada Família, ja que en determinats moments dels darrers anys ha significat fins a un 75% de la nostra producció”, explica.

El procés de creació

L’encàrrec de les figures dels quatre evangelistes, dissenyades per l’escultor Xavier Medina Campeny, els arribava l’any 2019. “En un primer moment vam pensar a no agafar-lo perquè teníem molta feina i ens donaven un termini molt just per fer les peces”, recorda. “Amb tot, finalment vam dir que sí i vam comprar uns robots nous per poder afrontar-ho”, afegeix.

Amb la pandèmia tot es va endarrerir i, finalment, el projecte els ha suposat un total de dos anys de feina. “Són peces que tenen una certa complexitat, sobretot pel fet que han de mantenir-se dretes a sobre de les torres”, explica Barbany. Tot i això, assegura que “no s’han fet d’una manera diferent de com es fan la resta d’obres”.

“La Sagrada Família ha contribuït a desenvolupar i a mantenir l’ofici”

Del procés de creació en destaca la col·laboració directa amb el dissenyador de les figures, Medina Campeny. “Va ser la primera vegada que ho fèiem i va ser una experiència molt gratificant”, diu el picapedrer.

Evolució de l’ofici

Un cop entregades i col·locades les quatre figures, que ja volen sobre el cel de Barcelona, Granits Barbany ha continuat treballant per al temple. “Ara mateix els estem fent uns fanals”, detalla el copropietari, que a la vegada explica que, a parer seu, “la Sagrada Família ha contribuït a desenvolupar i també a mantenir l’ofici”.

En aquest sentit, Barbany recorda que la feina que fan és “molt antiga i desconeguda”. “Actualment, ningú vol dedicar-se a això”, lamenta. Amb tot, el picapedrer assegura que l’ofici “ha anat evolucionant molt” en els darrers 40 anys i que ara ofereix “moltes més possibilitats”. “Amb el meu fill estem mirant d’incloure intel·ligència artificial per tallar la pedra, cosa que era inimaginable quan el meu avi o el meu pare van començar”, apunta. Malgrat aquests avenços, Barbany assegura que “continua sent difícil captar joves que es vulguin dedicar al sector”.

Trajectòria familiar

Per a la família Barbany, però, l’ofici de picapedrer sempre ha estat atractiu. Ho demostra el fet que fa més d’un segle que es dediquen a aquesta feina, iniciada per Joan Barbany, avi de l’actual copropietari i primer membre de la família a entregar material a la Sagrada Família. Tot i això, segons recorda Jordi Barbany, el punt d’inflexió en la trajectòria laboral familiar el va marcar el seu tiet Pere. “Ell sabia picar la pedra molt bé, i a partir de llavors va ser quan grans artistes de renom ens van començar a encarregar escultures, que vam continuar fent primer el meu pare Josep i després jo mateix”, afegeix.

Pel que fa a la trajectòria de l’actual copropietari, va fer el seu primer encàrrec per a la Sagrada Família l’any 1993, juntament amb la seva dona Ana María Fernández, que actualment s’encarrega de l’administració de l’empresa, creada l’any 2000 pel matrimoni. “A més, ara treballen amb nosaltres els nostres dos fills, que han seguit amb l’ofici”, detalla Barbany. En concret, l’Arnau s’encarrega de gestionar tota la producció del taller i la Júlia treballa com a responsable de la imatge de l’empresa i de les relacions internacionals.

D’altra banda, l’empresa també rep visites d’escoles i d’universitats. “Molta gent s’interessa pel que fem perquè ho veu com una tasca que crida l’atenció i venen a veure’ns treballar en directe”, conclou el picapedrer.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram