Desnonament Sant Roc

Les pertinences d’una família desnonada recentment al barri badaloní de Sant Roc amuntegades a la vorera. Foto: Jordi Pujolar/ACN

L’habitatge és una de les problemàtiques més arrelades a Badalona. Les famílies cada cop tenen més dificultats per poder accedir o mantenir un pis i la llista d’espera de la taula d’emergència no para de créixer. Un estudi de la companyia Tecnitasa il·lustra amb dades aquesta realitat, situant el municipi badaloní com la ciutat de l’Estat espanyol on s’ha de fer un esforç econòmic més gran per poder pagar el lloguer, la mitjana del qual se situa en els 1.064 euros.

Segons els resultats de l’estudi, Badalona està fins i tot lleugerament per sobre de Barcelona en aquest indicador d’esforç econòmic –Palma ocupa el tercer lloc–, que contraposa els ingressos de mitjana d’una família amb el preu mitjà del lloguer al municipi. Seguint aquest criteri, els badalonins han de dedicar fins a un 36,4% del sou a pagar el lloguer, mentre que els barcelonins hi destinen un 35,7%.

Més enllà de l’estudi, que extreu les seves conclusions basant-se en mitjanes molts cops allunyades de la realitat, les entitats locals reclamen que s’adoptin mesures urgents per apaivagar un problema que sembla especialment “enquistat” al municipi. “L’habitatge és un dret fonamental que no s’està garantint. Necessitem polítiques valentes i poder dotar els serveis municipals d’un pressupost i de suficients recursos humans per dur a terme la seva funció social”, apunten amb contundència des de la Federació d’Associacions Veïnals de Badalona (FAVB), que emplacen el consistori a convocar el Consell Municipal de l’Habitatge, que va celebrar-se per últim cop ara fa un any.

En aquest sentit, la FAVB confia que l’esperat nou pressupost inclogui partides per a alguna de les mesures en clau d’habitatge que figuren al Pacte per la Reactivació Econòmica i Social i reclamen al govern local més informació sobre l’acord amb la Sareb per a la cessió de 250 pisos per a lloguer social que va presentar Xavier García Albiol el juliol del 2020.

Sant Roc, un punt calent

Una de les zones de la ciutat que més pateix la problemàtica de l’habitatge que constata l’estudi és el barri de Sant Roc. “Aquestes dades confirmen la realitat que vivim dia a dia. Només aquesta setmana hi havia programats almenys nou desnonaments. El mercat d’habitatge no està adaptat a les necessitats de la població. Això el converteix en un bé de luxe i afavoreix l’aparició d’altres vies per poder accedir a pisos assequibles com les màfies”, asseguren des de la Plataforma Sant Roc Som Badalona, que consideren que les famílies vulnerables haurien de tenir garantida una alternativa “normalitzada” per no quedar-se fora del mercat legal de lloguer.

L’entitat també remarca que la investigació de Tecnitasa no té en compte que molts veïns són rebutjats pel sistema i no poden ni optar a un pis perquè els seus ingressos no arriben al mínim demanat, no tenen contracte indefinit o la seva procedència genera recels en els propietaris.

Pendents del pressupost

Per la seva banda, fonts municipals consultades pel diari Línia consideren que l’estudi constata una realitat preocupant, com és que el preu del lloguer ha augmentat considerablement en una ciutat amb una situació d’emergència d’habitatge com Badalona. Sobre l’aplicació de mesures al respecte, el consistori confia a poder tenir enllestit com més aviat millor el nou pressupost de l’any 2022 per poder fer efectives les partides destinades a l’Oficina Local d’Habitatge, que en els nous comptes municipals veurà augmentats considerablement els recursos disponibles per al departament.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram