passió d'esparreguera

Les passions arrosseguen milers de visitants. Foto: Ajuntament d’Esparreguera

Jesús de Natzaret, segons resen els Evangelis, va fer multiplicar els pans i els peixos a Galilea, a l’antic Israel, per alimentar una multitud famolenca. Dos mil anys més tard, els pans tornen a portar cap a ell, tot i que en una terra llunyana que els antics, aleshores, pensaven que era ni més ni menys que la fi del món. I és que La Passió d’Olesa va plantar divendres 15 de març una catifa amb mig miler de pans que conduïen cap al teatre, una performance que va servir per donar el tret de sortida a la temporada de la Passió, la representació teatral dels últims dies de Jesús que col·loca les localitats d’Olesa i Esparreguera en el mapa cultural català i estatal.

Les dues representacions teatrals, que protagonitzen una sana competència que les ha convertit en úniques a Catalunya, acaben de començar els passis d’uns espectacles que arrosseguen milers d’espectadors any rere any i que presenten novetats que actualitzen la història. “Continua consolidant-se i emocionant al públic”, assegura el president de la Passió d’Olesa, Pere Quer, que destaca que enguany “s’ha avançat en aspectes com l’emotivitat i la interpretació”.

Sense anar més lluny, els directors escènics de l’espectacle, Xavier Povill i Joan Gil, es mostren satisfets per l’estrena d’aquesta temporada, i incideixen en la gran presència de col·laboradors que hi ha a les escenes de masses. Sota el lema ‘Tremola Broadway’, la Passió d’Olesa oferirà representacions fins al pròxim 1 de maig.

Pilarín Bayés va presentar al Firapassió el seu llibre sobre la Passió d’Esparreguera

Al seu torn, la Passió d’Esparreguera va organitzar el primer cap de setmana de març el FiraPassió, l’única fira de passions de Catalunya. Aquell esdeveniment va aplegar una mostra comercial i activitats diverses protagonitzades pels Diables d’Esparreguera i entitats com ara els Armats de Manresa. La il·lustradora Pilarín Bayés també va presentar, en el marc de la fira, el seu llibre Petita història de La Passió d’Esparreguera, mentre que la ja famosa cursa de portants de creus Crucificades World Race va tornar a reunir molts visitants.

camí de pans

El camí de pans que han fet a la Passió d’Olesa, en referència al miracle dels pans i els peixos. Foto: Passió d’Olesa

Hi ha relleu

El president de la Passió d’Esparreguera, Enric Galceran, va valorar de manera molt positiva “la participació dels prop de mil col·laboradors” que protagonitzen un espectacle “que és un motiu d’orgull per al poble”. De fet, la Passió resisteix el relleu generacional, recorda Galceran, que destaca que s’hi poden veure “fins a tres o quatre generacions d’una mateixa família”.

Galceran, a més, va estar present a la cripta de la Sagrada Família de Barcelona, en un acte de presentació de la temporada de les passions catalanes l’11 de març, que va comptar amb la presència del fins ara president de la Conferència Episcopal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. Allà, Galceran va recordar que l’any que ve les passions d’arreu del país tenen previst fer un gran acte a l’Abadia de Montserrat, aprofitant que se’n celebrarà el mil·lenari.

Les passions no són tan antigues, però -mai millor dit- Déu n’hi do. Hi ha referències documentades de la celebració de la Passió tant a Olesa com a Esparreguera des de fa cinc segles. Es tracta de representacions que s’emmarquen en les anomenades ‘passions de la riba del Llobregat’ que, emulant el riu Jordà de Galilea, escenifica des d’aleshores la vida i mort de Jesús.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram