La Oreja de Van Gogh

El concert de La Oreja de Van Gogh és un dels més cars. Foto: Àlex Recolons/ACN

La cultura és un dels pilars fonamentals de qualsevol ajuntament. La ciutadania sovint recorda els diferents partits polítics que han passat per un consistori en funció de la música, el teatre, els museus o els esdeveniments literaris que promocionen. Amb tot, el que es dedica a cultura en relació amb el pressupost general és ben poc.

Dels 3.406 milions d’euros de tota la despesa de Barcelona, per exemple, 167 es dediquen a cultura. Dels 59 milions de Ripollet, 2,5 són per a cultura. I dels quasi 100 milions de Cornellà, només sis són per a aquesta partida, a la qual el 2019 hi destinava 8,7 milions.

Així mateix, si la cultura és important per a l’acció de govern, encara ho són més els concerts que se celebren en un municipi. Sabem el que costa que vinguin els nostres grups de música preferits a la ciutat? Des del diari Línia hem analitzat els contractes públics que els ajuntaments de la regió metropolitana han signat el 2022 pels concerts de les bandes i solistes més insignes del panorama musical estatal i català per determinar quant costa cada concert i per saber quins són els més cars.

Festa major, despesa no menor

Sovint és en les festivitats locals que els consistoris decideixen contractar grups de música famosos. Més de la meitat dels concerts contractats pels ajuntaments es van emmarcar en les festivitats locals.

Per altra banda, de la quarantena de concerts que ha analitzat aquest diari, n’hi ha 11 que superen els 40.000 euros. En aquesta selecta llista hi trobem concerts de set grups o solistes que canten en castellà i de dos que, si bé tenen temes en català, també fan cançons en castellà.

En el primer cas parlem d’Índia Martínez, Rosario –amb dos concerts–, Cali y el Dandee, La Casa Azul, Fangoria, Camela i La Oreja de Van Gogh. En el segon grup hi ha Love of Lesbian i Miki Núñez. A la llista hi ha una darrera artista, Jane Birkin, que és d’origen anglès.

Concerts

Preus dels concerts pagats pels ajuntaments. Foto: Pere Francesch/ACN. Infografia: Línia

Amb tot, la resta de la llista dels concerts més cars no segueix el mateix patró que les primeres posicions. Tot i que hi trobem grups com M-Clan, Tanxugueiras o Nancy Rubias, aquests comparteixen espai amb Manel, Els Catarres o Doctor Prats.

Tanmateix, si ens fixem en els municipis metropolitans, hi ha un cas que sobresurt de la resta. Durant el 2022, Martorell va gastar 158.510 euros en només tres concerts. Van ser el concert d’Índia Martínez –el més car a tota la regió metropolitana–, el de Fangoria (54.450 euros) i el d’Ana Mena (36.300 euros). Diem que sobresurt perquè el pressupost de cultura de la població és de 2,2 milions d’euros i en només tres concerts es va gastar el 7% de tota aquesta partida. Així mateix, el concert d’Índia Martínez per inaugurar el parc del barri de la Sínia va generar malestar entre la població per la gran despesa que suposava.

Concert

Preus dels concerts pagats pels ajuntaments. Foto: Pau Cortina/ACN. Infografia: Línia

La tasca de resseguir quant valen els concerts que es paguen amb diners públics és difícil. En part, molts concerts de grups que veiem en festes majors o esdeveniments al carrer no hi apareixen perquè els ajuntaments només tenen l’obligació de publicar els contractes de més de 15.000 euros. Així, com la plataforma d’investigació Civio ja va demostrar en una investigació similar a aquesta, però en el seu cas amb concerts a l’Estat espanyol, hi ha molts contractes dels quals no podem saber gaire cosa.

Alhora, els preus dels concerts que apareixen en la nostra recerca són estimatius i no podem saber amb total certesa la quantitat de diners que s’embutxaca l’artista directament. En tractar-se de solistes i de bandes de renom, sovint duen un important seguici de col·laboradors. És el cas de Miki Núñez, que als seus concerts va acompanyat de més de 15 persones, per a les quals demana tres camerinos. A més, en alguns casos, en el preu del contracte està inclosa la infraestructura i la gestió necessària per dur a terme el concert.

Sigui com sigui, hi ha artistes força primmirats amb les seves demandes i, en aquest sentit, tampoc podem saber què es destina a pagar el càtering i el camerino i quin és el sou dels músics.

Les demandes dels artistes

Rosario, per exemple, quan va actuar a Terrassa va exigir per contracte un camerino amb “sofà, un mirall de cos sencer, una taula amb cadira i mirall amb il·luminació adequada per a maquillatge, quatre cadires, planxa i taula per planxar, tovalloles blanques/negres: tres de mitjanes i dues de bany grans. Un bany dins del camerino amb rentamans i aigua corrent”.

El grup M-Clan, quan va actuar a Sant Boi, va demanar específicament 70 cerveses Mahou Clàssica, dues botelles de rom anyenc Habana 7, 12 llaunes de Coca-cola Zero, una caixa de botelles d’aigua, deu gots per veure sidra, 20 gots per fer xarrups, gel, fruits secs, patates fregides, dues truites de patates casolanes, pernil ibèric, gall d’indi i formatge, dues empanades gallegues, pa integral, un pot de banderilles picants, dues amanides, nou entrepans per als tècnics i fruita variada.

Sopa de Cabra, en un concert a Premià, va demanar un termo de cafè, un tetrabric de llet, un escalfador d’aigua per a infusions, llimones tallades a trossets, gel abundant, 36 cerveses Estrella, sis tòniques, 12 coca-coles, sis Aquarius, una ampolla de whisky Johnnie Walker, una ampolla de Bombay Sapphire, una ampolla de vi negre, fruits secs, fruita de temporada, un pastís de xocolata, truites de patates, de carabassó o quiche, amanida vegetariana, pa amb tomàquet, pernil, assortit de formatges, entrepans variats, mini pinxos de carn, pollastre i verdura i pastes fullades o racions de tapes.

Els grans grups en català

A l’àrea metropolitana, els grups que canten en català rivalitzen tant amb els estatals com amb els internacionals per fer-se un lloc. Tanmateix, a la resta del territori les bandes en català tenen més presència als concerts pagats amb diners públics. Segons ha pogut comprovar el diari Línia, pels concerts dels Catarres, per exemple, es van pagar quasi 300.000 euros públics a tota Catalunya durant el 2022 i, d’aquests, només 50.000 corresponen a esdeveniments organitzats pels ajuntaments de la regió metropolitana.

Passa el mateix amb grups com Stay Homas, Doctor Prats o Oques Grasses, les bandes en català més escoltades a Spotify, però amb pocs concerts pagats amb diners públics a la metròpoli.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram