Covid persistent

ISGlobal també investigarà què hi ha darrere de la Covid-19 persistent. Foto: Jordi Pujolar/ACN

La Covid-19 és com una grip estacional. Ho tornarem a repetir perquè la informació és impactant: la Covid-19, el virus que ho ha canviat tot, és com un refredat comú.

Òbviament, no ens referim als seus efectes, ja que, com fa temps que veiem, el SARS-CoV-2 és més mortífer que la grip. Parlem de la seva capacitat d’infecció. Així ho apunta un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) que s’ha publicat a la prestigiosa revista Nature Computational Science.

Tot i que de bon inici es va afirmar que, per exemple, a l’hivern no hi hauria un augment de casos de coronavirus, la recerca d’ISGlobal encapçalada per Xavier Rodó, director del programa de Clima i Salut de l’entitat, confirma el contrari.

“Un primer estudi amb models teòrics va suggerir que el clima no era un factor important, donat el gran nombre de persones susceptibles sense immunitat prèvia contra el virus”, explica el grup d’investigació. Malgrat això, hi havia elements que van fer que la hipòtesi de l’estacionalitat no es descartés. “Algunes observacions suggerien que la propagació inicial del virus a la Xina va passar a una latitud d’entre 30 i 50 graus nord, amb baixos nivells d’humitat i temperatures d’entre 5 i 11 graus”, assenyalen des de l’institut. És a dir, als indrets on el virus ha tingut més impacte són similars a la localització on va començar la pandèmia.

La nova tesi

Les investigacions de Rodó es decanten per la segona hipòtesi. L’estudi fet pel seu equip de treball va analitzar, en primer lloc, les temperatures i la humitat en la fase inicial de la propagació del virus a 162 països de cinc continents, “abans que s’implementessin canvis en el comportament i en les polítiques de salut pública”. Els resultats mostren que les taxes elevades de transmissió s’associen amb temperatures i humitats més baixes.

La segona part de l’estudi va consistir a veure si els canvis d’estació tenen relació amb la transmissió del virus. Els resultats obtinguts van confirmar la hipòtesi: en moments de l’any en què baixen les temperatures i la humitat, augmenta el risc de contagi. “Es va trobar una forta associació negativa per a petites finestres de temps entre nombre de casos i clima, amb patrons consistents durant la primera, segona i tercera onades de la pandèmia i en diferents escales espacials”, afirma l’estudi. Aquest fet va determinar que regions fortament afectades com Llombardia, Thüringen o Barcelona complien els paràmetres en algun moment de l’any.

“El conjunt dels nostres resultats dona suport a la idea que la Covid-19 és una infecció veritablement estacional, semblant a la grip i als altres coronavirus del refredat comú”, diu Rodó.

Què fer-hi?

Com pot afectar aquest descobriment a la gestió de la pandèmia? Segons l’estudi, incorporant la variable de la temperatura es pot conèixer millor com es transmetrà el virus. “Aquesta estacionalitat podria contribuir de manera important a la transmissió del SARS-CoV-2, ja que les condicions baixes d’humitat redueixen la mida dels aerosols i, per tant, augmenta la transmissió aèria de virus estacionals com la grip”, expliquen des del grup de recerca. És per aquest motiu que l’ISGlobal considera que cal posar l’èmfasi en la “higiene de l’aire” i millorar la ventilació dels espais interiors en certes èpoques de l’any.

El gran misteri de la Covid-19

La Covid-19 funciona com una grip estacional pel que fa a la transmissió. Com ja hem dit més amunt, no pel que fa als seus efectes. Un altre estudi de l’institut indaga sobre una de les qüestions més desconegudes que acompanya la malaltia: la Covid-19 persistent.

Juntament amb l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’ISGlobal ha engegat un estudi per entendre què determina que els símptomes del coronavirus s’allarguin més de quatre setmanes des de l’inici de la malaltia i que puguin estar presents durant almenys sis mesos.

“La probabilitat de desenvolupar Covid-19 persistent no està relacionada amb la gravetat de la malaltia, però s’estima en fins a un 10% dels pacients”, expliquen des de la iniciativa. “El perfil de Covid-19 persistent correspon fonamentalment al d’una dona menor de 45 anys, que durant la infecció no va requerir hospitalització i que conviu amb els símptomes mesos després del contagi”, afegeixen. Es tracta de persones joves i sanes que porten la vida d’una persona d’edat avançada.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram