La Constel·lació

Els impulsors del projecte. Foto: La Constel·lació del Gorg

“La soledat és la pitjor malaltia”, afirma l’Elsa Bottini al Línia. Ella és la impulsora de La Constel·lació, un projecte d’habitatge col·laboratiu pioner al Barcelonès Nord i que estarà situat al barri del Gorg de Badalona. Bottini pateix esclerosi múltiple i, juntament amb un grup de persones en la seva mateixa situació, van mobilitzar-se l’any 2018 per buscar una alternativa de vida.

“Ens trobàvem en diferents hospitals per fer rehabilitació. I vam pensar, per què no viure junts i fer del nostre dia a dia una rehabilitació?”, afirma. La idea inicial era ajuntar persones en situacions i amb necessitats semblants per afrontar l’etapa final de la vida en una comunitat.

Inicis i condicions dels socis

El 2018 el grup inicial registra la cooperativa Aflorem, que seria la propietària dels terrenys de l’edifici. Per desenvolupar el projecte, van contactar amb Col·lab, una empresa que es dedica a projectes d’habitatge cooperatiu. La iniciativa, però, s’ha anat transformant al llarg dels anys, especialment en el tipus de socis, i el nom va canviar a La Constel·lació.

Primer va obrir-se el ventall a persones amb altres malalties, sempre que no fossin psicològiques. Durant el 2020, per un canvi legal, les persones jubilades passen a considerar-se col·lectiu vulnerable i la cooperativa decideix que també es poden adherir al projecte. Un moment que va suposar un punt d’inflexió, ja que això va provocar rebre moltes peticions per unir-se a la iniciativa.

Els requisits que es van fixar van ser persones jubilades d’entre 65 i 75 anys i persones amb malalties sense mínim d’edat. La cooperativa ja té els 12 socis necessaris, corresponents als 12 habitatges que tindrà l’edifici, que han fet una aportació econòmica de 33.000 euros per a la compra del terreny i per a l’ús vitalici del pis.

La Constel·lació estarà formada per vuit apartaments petits de 44 m² i quatre de grans de 66 m². Ara travessa un bon moment pel que fa als socis, però no sempre ha estat així. “El model és selectiu en si mateix. Les persones que s’hi han sumat i que no coincidien amb la nostra ideologia de vida han acabat marxant. Poden haver-hi baixes, però ara estem en un moment estable”, diu Bottini, que és la més veterana i ha viscut molts canvis.

La Constel·lació

Una reproducció del futur edifici. Foto: La Constel·lació del Gorg

Gaudir del trajecte

Tenint en compte que el projecte va arrencar fa sis anys, i que encara no s’ha començat a construir, la mentalitat dels socis és la d’apostar per un pla a futur, sense buscar la immediatesa. És el cas de la Melissa Moyer. Viu a Barcelona i encara està en actiu com a catedràtica. Es va adherir al projecte l’estiu del 2023 pensant en la seva jubilació.

“Al principi vaig dubtar perquè la meva preocupació era conviure amb persones que no coneixia, amb trajectòries diferents. Però em va convèncer la idea d’afrontar l’etapa sènior en comunitat”, explica Moyer al Línia. Per evitar la convivència amb desconeguts, la cooperativa organitza habitualment trobades perquè els socis es coneguin i també per familiaritzar-se amb l’entorn de l’edifici i la ciutat on viuran.

Envelliment actiu

Per a Moyer és important afrontar la seva jubilació com una etapa activa i sense dependre de familiars, i el model de La Constel·lació, diu, li permetrà. “Abans els fills cuidaven els pares, però ara no tenen ni temps ni espai a casa i la majoria de gent gran va a una residència. En canvi, el cooperativisme és un moviment que et dona més autonomia. És un repte bonic que no és tan comú quan arribes a aquesta etapa i obliga a continuar lluitant en lloc de quedar-se parat”, destaca. “En un món tan boig”, afegeix la sòcia, valora un pla de vida solidari com aquest.

La primera pedra

El projecte de La Constel·lació no està sent fàcil. Bottini assegura que l’obtenció de permisos per part de les administracions és molt lent. A més, diu, la concessió de la hipoteca serà un procés llarg on el banc haurà d’estudiar cada soci que forma la cooperativa. A aquestes situacions cal sumar-hi que, des del seu inici, el projecte ha sobreviscut a la pandèmia i a la guerra d’Ucraïna i la inflació –que ha suposat l’encariment de les matèries primeres i, per tant, de la construcció–. Tot i això, i amb peus de plom, els socis preveuen posar la primera pedra de La Constel·lació aquest 2024 i que les obres comencin el 2025.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram