Hotel quatre nacions

L’Hotel Quatre Nacions, un espai emblemàtic de la Rambla. Foto: Línia

Cada dia passen milers de vianants per la Rambla. La majoria són ciutadans anònims, però alguns d’ells marquen i han marcat tendència. De la mateixa manera que avui els influencers capten visitants per a Barcelona, al llarg de la història les grans personalitats també ho han fet, a la seva manera. Així és com el passeig s’ha posicionat com un espai icònic.

‘Influencers’ cinetífics

El més semblant a un saló de la fama que hi ha a la Rambla és la Sala Chopin de l’Hotel Quatre Nacions. Allà, els propietaris exposen un reguitzell de records de tots els famosos que hi han passat al llarg de la història. Un d’ells va ser el compositor Frederic Chopin, el 1838, molt ben acompanyat per la seva amant, l’escriptora George Sand, que llavors era tan famosa com ell. També va passar pel Quatre Nacions Albert Einstein, l’any 1923, però va ser una cosa accidental. L’historiador Rafa Burgos, autor d’una ruta que recorda els personatges il·lustres que han passat per la Rambla, ho explica: “Quan Einstein va arribar a l’Estació de França, per error, no l’esperava ningú. Així que se’n va anar passejant fins a la Rambla i va llogar una habitació. Se’l van trobar tocant el violí i volien convèncer-lo per anar a l’Hotel Colón, però ell va insistir a quedar-se. Era molt humil”.

Un altre científic que guardava un gran record de Barcelona era Alexander Fleming, que té un monument als jardins que porten el seu nom. El descobridor de la penicil·lina “va quedar corprès i emocionat”, explica Burgos, “en veure com les floristes de la Rambla li regalaven flors en agraïment pels seus descobriments científics, que segurament havien salvat a molts dels seus fills”.

Uns anys més tard, el 1988, va ser el físic Stephen Hawking qui va visitar Barcelona, poc després de publicar Història del Temps. Diuen que va quedar molt impressionat en veure el seu llibre als quioscos de la Rambla, al costat de les revistes pornogràfiques. “Sembla que li va encantar aquesta barreja d’alta i baixa cultura”, revela Burgos.

Turistes il·lustres

Federico García Lorca, quan era a Barcelona, era un habitual de la cafeteria que hi havia als baixos de l’Hotel Oriente. Des d’aquest mateix hotel, Hans Cristian Andersen va escriure sobre una riuada que va viure a la Rambla. L’emperadriu Sissí, que va proveir-se de llibres al carrer Ferran. L’escriptor Henry Miller, que va descriure Barcelona com una barreja entre Brooklyn i Brussel·les. Simone de Beauvoir, Antonio Machín, el dissenyador Valentino o Peggy Guggengheim són altres personalitats que van deixar empremta i, sobretot, que van emportar-se amb ells la marca de la Rambla.

Obama a la Rambla

Menció especial per a Barack Obama, l’expresident dels EUA, que va visitar la Rambla com a motxiller, l’any 1987, i va recordar les seves vivències en un llibre. En parla Daniel Venteo, historiador especialitzat en el centre històric de Barcelona i autor, entre d’altres, dels llibres La Rambla, Autobiografia de Barcelona i Barcelona desconeguda. Obama va visitar Barcelona l’any 1987 i ho va fer acompanyat d’un jove senegalès que havia conegut a Madrid i que buscava un futur millor. Junts, explica Venteo,“van trepitjar la ciutat per primera vegada i junts van anar a passejar per la Rambla: dos nois de pell fosca, amb la motxilla a l’esquena, per compartir l’experiència plegats dels paradistes de flors, les escultures humanes, els artistes i, en aquells moments, els paradistes d’ocells”. “Allà, Obama va sentir que el coneixia de tota la vida i va sentir que era com si tots dos fessin el mateix viatge, encara que ho haguessin fet des d’indrets oposats del planeta”, conclou Venteo.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram