Marihuana

L’auge del tràfic de marihuana està al darrere de l’augment global dels delictes de narcotràfic. Foto: Mossos d’Esquadra

El mercat de les drogues és un dels negocis més rendibles del món. Té al voltant de 275 milions de consumidors i no hi ha impostos que en gravin la producció, el transport o la venda. Òbviament té riscos, però des d’un punt de vista estrictament econòmic és una ganga. Segons el periodista italià especialitzat en narcotràfic Roberto Saviano, si algú hagués invertit 1.000 dòlars en Apple en el seu moment més àlgid, n’hauria guanyat uns 1.600. Si hagués fet la mateixa operació, però comprant i venent cocaïna, els beneficis haurien estat de 180.000 euros per cada 1.000 euros invertits.

Més dades que confirmen la hipòtesi: el narcotràfic genera, segons la consultora Global Financial Integrity, 64.000 milions de dòlars anualment, més que el Producte Interior Brut (PIB) de Croàcia, Eslovènia o Costa Rica. Només tres activitats il·lícites més superen aquesta xifra: el cibercrim, el tràfic d’éssers humans i la tala il·legal d’arbres.

A més, és un negoci que creix dia a dia gràcies a l’augment de la població a tot el planeta. De fet, el nombre de consumidors va créixer un 22% el 2021. “Basant-se només en els canvis demogràfics, les projeccions actuals suggereixen un augment de l’11% del nombre de persones que consumeixen drogues a escala mundial el 2030 i del 40% a l’Àfrica, a causa de la seva població jove”, detallen des de les Nacions Unides.

A l’àrea metropolitana

Aquest diumenge se celebrava el Dia internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues, i resulta un bon moment per preguntar-se quin impacte té el narcotràfic a l’àrea metropolitana. Les dades del Ministeri de l’Interior assenyalen que, a la demarcació de Barcelona, en 10 anys els delictes per tràfic de drogues gairebé s’han doblat. Si el 2010 se’n detectaven 1.105, una dècada després superaven els 2.000. Així mateix, el nombre de persones detingudes o investigades per crims relacionats amb la droga també ha viscut un repunt en els darrers temps. Tot i que el 2011 es va arribar al màxim de la dècada, amb 2.006 persones relacionades amb el tràfic d’estupefaents, els anys següents es va desplomar el nombre de detinguts i d’investigats. El 2015 es van detenir 1.364 persones i, a partir d’aleshores, han anat augmentant els detinguts i els investigats cada any, fins a arribar a les 1.824 persones del 2020.

Fins i tot durant la pandèmia, mentre que altres tipus de delicte queien, els de narcotràfic es mantenien. Segons explica l’Informe Mundial sobre les Drogues 2021, de les Nacions Unides, “la pandèmia de la covid ha canviat el comportament de compra, accelerant el canvi cap al comerç electrònic i les compres en línia, i és probable que tingui efectes duradors”.

L’últim any

Les darreres dades sobre tràfic de drogues publicades pel Ministeri de l’Interior sobre l’àmbit metropolità són les relatives al primer trimestre del 2022. En aquest sentit, a la demarcació de Barcelona, de gener a març es va produir un augment del 7,5% en el nombre de delictes respecte del mateix període de l’any anterior. En el cas de la capital catalana, el creixement encara va ser més notable. Concretament, els delictes per tràfic van augmentar un 82%, passant de 208 el 2021 a 378 el 2022.

El segon municipi on més delictes d’aquesta mena es van quantificar va ser el Prat, amb 103. Cal assenyalar, però, que en aquest cas es va produir una davallada dels delictes del 37%. L’alta concentració de delictes relacionats amb les drogues en aquest municipi del Baix Llobregat té a veure amb la presència de l’aeroport. La tercera població amb més delictes de tràfic va ser l’Hospitalet, amb 30 delictes.

En termes generals, l’auge del narcotràfic s’explica per un motiu: el mercat de la marihuana. La producció i venda d’aquesta planta s’ha disparat a casa nostra. En el seu darrer informe sobre aquesta temàtica, els Mossos d’Esquadra afirmaven que el 2021 s’havien decomissat 822.000 plantes –tres vegades més que l’any anterior– i que s’havien detingut al voltant de 2.000 persones relacionades amb el tràfic a tota Catalunya. A més, es van desarticular 35 xarxes criminals i es van requisar 8,9 tones de la substància estupefaent.

El territori s’ha convertit en el centre neuràlgic del narcotràfic de marihuana a Europa. Aquí es planta el producte perquè les lleis en aquest àmbit són laxes, i perquè un cop la droga passa la frontera pot arribar a multiplicar el seu preu per 25.