treballadors danone

Els treballadors de la planta han organitzat diverses reivindicacions davant de la fàbrica. Foto: Albert Segura/ACN

“De Danone en depèn el futur de moltes famílies i no ens podem permetre que tanqui”. Ho assegura en declaracions al diari Línia Francisco Fernández, treballador de la planta de Parets del Vallès. Juntament amb alguns dels seus companys s’ha afegit a les reivindicacions per evitar el tancament de la fàbrica, tal com va anunciar l’empresa el passat 12 de gener. “Fa molt de mal que ens enviïn al carrer d’un dia per l’altre, després d’anys lluitant per mantenir una feina estable”, lamenta.

Malgrat que ja fa dues setmanes que Danone va comunicar la seva intenció de cessar l’activitat a Parets, on treballen 157 persones, la notícia va obrir un procés de negociacions que encara ara continua. En aquest sentit, el dia 17 la companyia es reunia amb els sindicats per primera vegada des del comunicat de tancament i avui mateix es reunirà amb el comitè intercentres, que aplega els representants dels treballadors de les tres plantes que Danone té a Espanya: València, Madrid i Parets. Les conclusions d’aquesta trobada es comunicaran als treballadors el dia 31, en una segona reunió. “Lluitarem i farem tot el soroll possible perquè no ens deixin tirats”, assegura Fernández.

Reaccions dins l’empresa

Arran del comunicat sobre el tancament, que l’empresa justifica per una caiguda de les vendes, han estat moltes les reaccions generades els darrers dies, sobretot a dins de la multinacional francesa.

D’una banda, el secretari general d’intercentres de Comissions Obreres a Danone, Pedro Gutiérrez, assegura que “darrere l’anunci del tancament s’amaga una gestió nefasta de la companyia”. “Els treballadors estan pagant ara quinze anys de males decisions empresarials”, lamenta. A la vegada diu que es tracta d’una “estratègia de grup” que se suma al tancament de dotze plantes en els darrers anys. Segons sospita el secretari, amb tot plegat Danone buscaria “seguir guanyant més i satisfer directius i accionistes a canvi del benestar dels treballadors”, i per això la seva intenció seria traslladar la producció de Parets a la planta de València, on faria la mateixa feina amb menys treballadors.

“Els treballadors estan pagant ara quinze anys de males decisions empresarials”

Mentrestant, el secretari general estatal d’UGT a Danone, Carles Andrés, també manifesta, en la línia del que comenta Gutiérrez, que existeixen alternatives per revertir la situació i que es tracta d’una decisió “impactant, que ningú esperava”. “Suposa un xoc per a tothom, però sobretot per als treballadors”, assegura. De fet, així ho confirma Fernández, que explica que la plantilla no esperava aquest anunci “per res del món” perquè “la fàbrica sempre ha funcionat bé”.

En aquest sentit, el president del comitè d’empresa, Jordi Barragan, destaca que els índexs de producció de 2023 són positius. “Patíem per intentar acabar l’any per sobre de les xifres del 2022 i ho hem aconseguit, per això no entenem d’on ve la notícia”, lamenta. Segons comenta, “no té sentit” que Danone plantegi tancar una planta que “té resultats positius” i que, d’altra banda, té un gran llegat històric. “És la fàbrica on va néixer el iogurt”, afirma.

Reaccions fora de Danone

Davant l’impacte de la notícia, fora de l’empresa, extreballadors, polítics i administracions han manifestat el seu suport a la plantilla i la seva voluntat de mantenir la planta activa.

“El que estan fent és injust, no hi ha dret que deixin amb una mà al davant i l’altra al darrere gent qualificada que s’ha estat desvivint per complir amb la producció i per tirar endavant una planta que sempre ha destacat pel seu nivell tecnològic”, diu l’ex operari de Danone Manuel Cortada al diari Línia. Segons destaca, “hi ha molta preocupació i incertesa entre la plantilla”, ja que “per a algunes famílies el de Danone és l’únic sou que entra a casa”.

De la mateixa manera, tant l’Ajuntament com la Generalitat s’han posicionat al costat dels treballadors i així ho mostraven en la trobada que van mantenir amb Danone i el comitè d’empresa el 15 de gener. En aquesta reunió, el conseller d’Empresa, Roger Torrent, destacava que Danone és una companyia “puntal de l’economia catalana” i es comprometia a posar “totes les eines necessàries per assegurar el millor dels escenaris per a l’activitat industrial i els llocs de treball”. Mentrestant, l’alcalde, Francesc Juzgado, demanava que “la companyia es replantegi la seva decisió per tots els danys col·laterals que provocaria el tancament”.

En aquesta línia, el consistori paretà aprovava dimarts una moció conjunta a favor del manteniment dels 157 llocs de treball i també ho feien l’Ajuntament de Mollet i el Consell Comarcal del Vallès Oriental.

D’altra banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, tampoc perdia l’oportunitat de donar suport a la plantilla i el dia 18 visitava la planta per reclamar a Danone que es replantegi el tancament. “Som al costat dels treballadors, demanem que es compleixi la llei i que es faci honor als seus compromisos socials”, deia mentre apuntava que “la decisió no és bona per a ningú”.

Finalment, qui també s’ha pronunciat al respecte ha estat el Ministeri d’Indústria, que ha avançat que farà un seguiment de les negociacions per “garantir el futur de la planta i els treballadors”.

La versió de l’empresa

Davant de tot plegat, la direcció de Danone ha detallat que la decisió s’ha pres en el marc d’un procés de “racionalització” de l’activitat i “després d’un profund període de reflexió i anàlisi per guanyar eficiència”. També ha explicat que la seva voluntat és posar sobre la taula “propostes i mesures” orientades a “promoure la reindustrialització” de la planta, amb l’objectiu de “facilitar la continuïtat industrial a la zona i minimitzar l’impacte laboral”.

La trajectòria de la planta

Fa gairebé un any i mig, Danone va celebrar el 40è aniversari de la planta amb anuncis d’inversions de 6,7 milions d’euros, ja que la de Parets sempre ha estat considera una fàbrica estratègica de la companyia i una promotora d’innovació, sent l’origen de productes com Actimel o Danacol.

Més enllà d’això, Danone ha mostrat el seu compromís per trobar “la millor solució” per a la fàbrica paretana i ha traslladat la seva voluntat de “col·laborar i dialogar” amb els representants dels treballadors. Tot i això, la plantilla és crítica amb la situació, sobretot per “l’ambigüitat de la companyia” a l’hora de parlar del futur de la planta, diu el president del comitè d’empresa. Segons explica, els treballadors lamenten que no se’ls deixi clar si existeixen o no opcions de retrocedir en la decisió anunciada.

Una lluita conjunta

A l’espera de veure el desenllaç de tot plegat, els sindicats insisteixen a lluitar perquè l’empresa es quedi a Parets. “Danone no pot marxar, la reindustrialització està bé, però sempre deixa morts en el camí”, assegura el secretari general de CCOO d’Indústria del Vallès Oriental, Maresme i Osona, David Caurín.

De la mateixa manera, Barragan avança que l’objectiu del comitè d’empresa ara mateix és “mantenir els llocs de treball”, sobretot després de l’esforç fet per part de la plantilla “per mantenir i superar les xifres de producció” del 2022. “Agraïm molt el suport que estem rebent per tantes parts”, diu Fernández en aquest sentit. “La pressió que estem fent entre tots, enmig d’un escenari de tensió, crispació i sobretot d’incertesa, fa que mantinguem viva una petita esperança de continuar al nostre lloc de feina”, conclou el treballador.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram