Límbic

El festival Límbic oferirà les actuacions de la cantant Ayryn i del monologuista Godai Garcia, entre altres. Foto: Òmnium

Santa Coloma de Gramenet s’omplirà de cultura catalana el 3 i 4 de maig amb el Límbic, el festival d’Òmnium Cultural. Una iniciativa que enguany celebrarà la seva tercera edició i que va néixer com el primer festival itinerant de creació contemporània de Catalunya.

Amb la intenció de mostrar la vitalitat de la creació en català, els objectius de l’organització es plasmaran en les més d’una trentena de propostes artístiques, amb espectacles de carrer, pòdcasts en directe, propostes participatives, humor i concerts. “El Límbic és alguna cosa més que un festival. No hi ha gaires esdeveniments que lliguin de forma tan conscient la multidisciplina, la cultura més innovadora i la reivindicació de l’ús de la llengua catalana”, explica al Línia Oriol Lladó, president d’Òmnium al Barcelonès Nord.

Apropar la cultura arreu

La raó que el Límbic sigui itinerant, detallen des de l’organització, és la voluntat de portar aquesta proposta a tot el país, especialment als llocs on l’accés a la cultura no és tan fàcil. “Per què se celebra a Santa Coloma? I per què no? És una manera de valorar les ciutats a les quals diem perifèria, però que en realitat no ho són tant. Catalunya està plena de centralitats i Santa Coloma pot ser protagonista”, afegeix Lladó, que destaca el caràcter desacomplexat del festival.

Una de les artistes per a qui el Límbic serà molt especial és Ayryn. La cantant colomenca declara a aquest mitjà que “és un gust” poder actuar a casa, amb la seva gent, i fer-ho en un festival amb els valors del Límbic. “Em fa especial il·lusió que sigui al meu barri, a la ciutat on vaig néixer i visc”, afirma la cantant, que celebra que “s’obri l’espectre” i la cultura arribi a diferents ciutats i no es quedi només a les grans capitals.

L’humorista Godai Garcia comparteix la mateixa idea. “Que ens movem pel territori em sembla perfecte. Ho hem de fer per preservar la llengua. Hi ha realitats diferents a Catalunya i està bé mostrar-les”, diu Garcia. D’altra banda, destaca la valentia d’Òmnium per portar a terme aquesta idea de festival i apostar per diferents disciplines i pel talent local. “És fantàstic que brindin un espai perquè passin coses i se la juguin. Per fer pasta hi ha maneres com agafar tots els caps de cartell dels grans festivals. Però això no és apostar per la cultura. Per fer-ho, cal arriscar-se. Ara bé, el Límbic no té risc, perquè hi haurà molta gent i anirà molt bé”, augura l’humorista.

Més espais per al català

Els tres entrevistats coincideixen en el fet que cada vegada hi ha més referents de la cultura catalana, però creuen que fa falta més contingut en català i espais on trobar-lo. “Hi ha hagut un gran boom d’artistes com la Julieta, The Tyets o la Mushkaa. L’escena ha canviat i estic contenta de formar-ne part. Tenir espais on es reivindiqui la llengua és molt important”, destaca la cantant colomenca.

El català ha de ‘molar’

Un argument que comparteix Garcia, que insisteix en el fet d’augmentar la presència de contingut fent-lo més atractiu. “Hem de molar molt. Cal ser conscients de la llengua i que sigui diversa. Transmetre que el fet de parlar un català ric no vol dir que sigui avorrit”, assegura l’humorista.

Continuant amb la idea d’un certamen amb valor afegit, Lladó comenta que es viuran unes jornades de “descoberta” a Santa Coloma. “És una proposta en positiu i allunyada de victimismes i de condescendències. Es busca sorprendre. Qui s’acosti al Límbic segur que descobrirà coses noves i veurà que va més enllà d’un festival”, conclou Lladó.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram