Decidim Fest

Al Decidim Fest es va debatre sobre el paper de la tecnologia en la democràcia i la justícia global. Foto: Decidim Fest

Podem enviar un missatge a milers de kilòmetres de distància. Podem parlar ara i des de casa amb la nostra família per videoconferència. Podem fer que una peça de roba produïda a l’altra banda del món, amb tots els costos climàtics que això comporta, arribi fins a la porta de casa nostra amb un parell de clics.

Són els avantatges de les noves tecnologies. Malgrat això, i sorprenentment, quan es tracta de decidir sobre el futur de les nostres ciutats, sigui per la via electoral o per la via de la política local directa, els tràmits que hem de dur a terme es tornen kafkians. Votar des de casa: impossible. Pensar com volem que sigui el nostre carrer: cal fer una gimcana de processos burocràtics per tenir algun poder de decisió.

Renovació democràtica

Per trencar amb aquesta dinàmica si més no estranya va néixer la plataforma Decidim el 2016. És la mateixa iniciativa que recentment celebrava la tercera edició del Decidim Fest.

“Decidim és una plataforma desenvolupada a Barcelona per millorar la participació ciutadana i una eina digital pensada per millorar la democràcia”, explica Arnau Monterde, director d’innovació democràtica de l’Ajuntament barceloní i expert en participació política i ciutadana.

Amb un exemple pot comprendre’s millor l’essència d’aquest projecte amb segell barceloní. Posem per cas un ajuntament que vol fer que els seus veïns decideixin com ha de ser el model de recollida d’escombraries al municipi. Model tradicional, porta a porta, una gran deixalleria, una incineradora… El consistori podria actuar com han actuat els ajuntaments tota la vida: fent el que li sembla. Amb tot, la plataforma Decidim permet que siguin els ciutadans els que decideixin. La fórmula pot ser més o menys imaginativa, tot depèn de la voluntat de l’alcaldia. Així, si l’ajuntament ho volgués, podria fer que els veïns proposessin models de recollida en una primera fase a través d’internet per més tard deixar que aquests mateixos ciutadans votessin la millor opció de forma telemàtica.

La transparència com a valor

Quina és la diferència entre aquesta opció i que els ciutadans votin, per exemple, a Facebook o en una publicació d’Instagram? “Qualsevol persona pot veure com està feta la plataforma i què passa dins de Decidim”, explica Monterde. “A més, el programari amb el qual està fet és lliure i no pertany a cap gran empresa”, afegeix. Aquests fets no són menors, ja que si sabem com funciona una eina de decisió, podem, en cas de no estar convençuts amb els resultats, veure com ha estat el procés. Al mateix temps, si no hi ha cap empresa multinacional al darrere, sabem que la decisió no estarà mediatitzada per cap mena d’interès econòmic.

Actualment, 30 països i 400 organitzacions utilitzen l’eina Decidim per a diversos processos democràtics. Per exemple, a Hèlsinki es fa servir per preguntar a la ciutadania sobre com vol invertir els diners en pressupostos participatius, i a Barcelona hi va haver una experiència similar amb els pressupostos participatius, en els quals, segons explica Monterde, van participar 100.000 persones.

El Decidim Fest es fixa en la justícia global

La tercera edició d’aquest esdeveniment organitzat per la plataforma Decidim va celebrar-se entre els dies 20 i 22 d’octubre al Canòdrom i va comptar amb nombrosos experts que es dediquen a repensar la democràcia des dels seus camps.

Enguany, a més, l’esdeveniment també va servir per reflexionar sobre el paper que tenen les noves tecnologies en la justícia global o en la manca d’aquesta. “Les idees que més s’han repetit són que la tecnologia no és infinita i, per tant, que té un cost ecològic, i que la tecnologia no és neutre”, explica Monterde.

Alguns exemples demostren la certesa de les afirmacions més recurrents durant el Decidim Fest. La gestió de criptomonedes o monedes digitals consumeix avui dia més electricitat que tota Suïssa o Argentina, i una investigació va revelar que Facebook, empresa propietària d’Instagram, sabia que l’algoritme que organitza aquesta darrera xarxa social genera trastorns i ansietat en les adolescents.

“Durant el Decidim Fest també es va parlar de solucions per a aquests problemes, com regular les grans plataformes perquè no puguin gestionar la informació de manera opaca o pensar en alternatives als models tecnològics actuals des de la societat i els governs”, sentencia Monterde.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram