Tortugues

La tortuga de Florida és una de les espècies invasores detectades a la metròpoli. Foto: CREAF

Un equip d’especialistes en plagues va retirar, el passat 10 de setembre, un niu amb 200 exemplars de vespes orientals al Port de Barcelona. Era la primera vegada que les autoritats trobaven aquest insecte a casa nostra.

Es podria dir que la vespa oriental és la versió més agressiva d’una altra espècie que ja coneixem a Catalunya i que en els darrers anys s’ha expandit per tot el territori: la vespa asiàtica. Segons indica la Generalitat, aquest darrer animal prové del sud-est asiàtic i va arribar al país de forma “accidental” a través del “comerç de mercaderies de la Xina”. Es tracta d’un “depredador molt agressiu” de les abelles i de les vespes autòctones, que són cabdals per la pol·linització. A més, genera “danys econòmics als apicultors”, perquè la dieta de la vespa asiàtica depèn en un 80% de les larves d’abella.

Podem imaginar-nos, doncs, com serien de nefastes les conseqüències si la vespa oriental es convertís en una espècie invasora. Per sort, tal com va assenyalar Roger Vila, responsable de Bionet, empresa que va enretirar el rusc, en aquest cas les vespes es van poder “atrapar a temps” quan només eren obreres i “les reines no havien arribat a néixer”.

Animals invasors a la metròpoli

La cotorra, el visó, la carpa, la tortuga de Florida o el morrut de les palmeres són algunes de les 95 espècies invasores que es poden trobar a la regió metropolitana. En aquest sentit, és el regne de les plantes el que més espècies d’aquesta mena acumula al territori: 74. Pel que fa a la resta d’animals, hi trobem dos invertebrats aquàtics, vuit invertebrats terrestres, un mamífer, sis ocells, un rèptil i tres peixos continentals.

Quan parlem d’espècies invasores cal tenir en compte que no són el mateix que els animals i les plantes exòtiques. “Perquè una espècie exòtica es converteixi en invasora s’ha d’establir amb èxit al territori, és a dir, reproduir-s’hi, i després s’ha d’estendre i augmentar en efectius”, explica Joan Pino, subdirector del CREAF i responsable del projecte EXOCAT, que s’encarrega de monitorar aquesta mena d’animals.

Així, al territori metropolità, el nombre d’espècies exòtiques ascendeix a les 312. Es tracta d’una part significativa de les espècies no autòctones que hi ha a tota Catalunya, ja que, segons el mateix CREAF, a tot el país hi ha més de 1.100 espècies exòtiques, de les quals 111 són invasores.

Com arriben les espècies exòtiques a casa nostra?

No hi ha un sol motiu que expliqui la presència d’animals i de plantes no autòctones a la metròpoli. Des del centre d’investigació CREAF assenyalen que “l’escalfament global, però especialment la transformació del territori i els moviments de persones i mercaderies entre territoris, ha afavorit l’arribada i la instal·lació d’espècies exòtiques”.

D’aquesta manera, la presència d’animals i plantes que no són endèmiques està íntimament lligada amb la demografia. És per això que, tal com apunten des del CREAF, “les espècies exòtiques es concentren a les regions metropolitanes, litorals i prelitorals, on la gran densitat de població i la llarga tradició comercial afavoreixen l’arribada de noves espècies”.

A més, aquestes regions tenen un clima suau i han patit una “intensa i continuada transformació” per culpa de la urbanització o de l’abandonament de conreus, i això ofereix “moltes oportunitats perquè s’hi instal·lin” aquestes espècies.

Finalment, moltes espècies invasores ho són perquè la població metropolitana ha fet esforços perquè ho siguin. És el cas de la tortuga de Florida, un animal que s’ha convertit en invasor perquè durant un temps les famílies van creure que aquest era un regal perfecte per als fills.

Un problema greu

En els darrers anys, l’arribada d’animals no endèmics s’ha intensificat. Segons dades d’EXOCAT, entre els anys 2012 i 2016 es van incorporar 161 noves espècies a tota Catalunya.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, en el seu Estudi d’espècies invasores a la ciutat de Barcelona, apunten que el problema no són les espècies exòtiques en general. Amb tot, quan aquestes plantes o animals comencen a propagar-se sense aturador, sorgeixen diversos problemes. “Les espècies exòtiques invasores constitueixen una de les causes principals de pèrdua de biodiversitat al món, circumstància que s’agreuja en hàbitats i ecosistemes especialment vulnerables, com són les illes i les aigües continentals”, afirma el consistori. “Això pot ocasionar perjudicis greus a l’economia, especialment a la producció agrícola, ramadera i forestal, i fins i tot a la salut pública”, afegeix.

És per aquest motiu que el consistori té entre les seves prioritats evitar que “Barcelona sigui un focus de propagació de plantes invasores en el medi natural proper, sobretot al parc de Collserola i als cursos fluvials”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram