Grup Intervenció Incendis

El Grup d’Intervenció d’Incendis fent actuacions de prevenció. Foto: Nil Escolà/ACN

Catalunya pateix la sequera més greu dels últims 70 anys. I una de les conseqüències que es deriven d’aquesta situació és el risc d’incendi forestal. Aquest fet ha obligat les administracions a prendre mesures de cara a l’estiu, que és l’època de més risc. I és que, per primera vegada a la història, la Generalitat ha avançat quatre mesos l’operatiu d’estiu del Grup de Prevenció d’Incendis Forestals (GPIF) del departament d’Acció Climàtica, que està en marxa des de finals de febrer.

“Això no havia passat mai”, explica la directora general de Boscos d’Acció Climàtica, Anna Sanitjas, remarcant que els arbres “estan al límit” per la manca de pluges dels darrers tres anys. Tant és així que la vegetació dels boscos està en una situació de decaïment i mortalitat mai vistes en extensió i distribució a molts indrets del país. Per aquest motiu, el departament d’Acció Climàtica i els tècnics alerten que la situació és “extrema” i el risc d’incendi, molt alt. “Si no plou, entrarem a l’estiu amb una situació extrema i pràcticament desconeguda, perquè no sabem com es podran comportar els arbres en una situació tan crítica”, avisa Sanitjas.

Enric Sapés, cap de projectes especialitzats del GPIF, destaca que ells mateixos han d’anar amb especial cura a l’hora de treballar amb maquinària. “Els boscos són un polvorí i cal anar molt amb compte”, assegura.

Entre altres accions, la Generalitat destinarà 9 milions d’euros a la prevenció d’incendis forestals al conjunt del país. Per la seva banda, la Diputació posarà a disposició de la comarca del Maresme 1,3 milions més en aquest sentit. Tal com va explicar el mateix ens provincial el 15 de març al Consell d’Alcaldies del Maresme, aquesta partida concreta s’invertirà en tres línies d’actuació: preparar el territori per fer front al risc d’incendis forestals amb el suport a la gestió forestal estratègica, l’actualització dels Plans municipals i la consolidació de la seva infraestructura i la conservació de camins i punts d’aigua.

Oriol Bassa, enginyer mediambiental i membre de l’entitat Natura Maresme, considera, en declaracions al Línia, que la inversió i les actuacions de la Diputació són positives per minimitzar els riscos d’incendi al màxim. “La Diputació està fent una feina essencial i és bo que s’avanci la campanya de prevenció de riscos. Una part dels boscos del Maresme estan patint una sequera molt important i tenim moltes zones afectades per arbres morts”, recorda Bassa.

Risc alt

El Maresme, de fet, és una de les comarques que, per les seves característiques, té un grau de risc d’incendi més elevat. “A la comarca tenim un 65% de bosc”, detalla Bassa. “Que tinguem mortaldat d’arbres és perillós, especialment a les parts més properes als municipis. Les zones del sud i del sud-est són les més afectades”, continua l’expert, que afegeix que molts pobles estan envoltats de bosc i, per aquest motiu, cal que s’actuï en conseqüència, com, per exemple, retirant els arbres que es moren.

Bassa remarca que, perquè la prevenció sigui efectiva i perquè els efectes en cas d’incendi no siguin devastadors, cal que els ajuntaments s’hi impliquin, ja que tenen responsabilitats en aquesta matèria. “Els municipis haurien de tenir el pla de protecció civil contra incendis, però malauradament no sempre és així. Els Bombers diuen que es podria cremar tot el Maresme en 12 hores, arrasant des de Badalona fins a Tordera. Si això passés, molts ajuntaments no sabrien com activar cap pla”, destaca l’enginyer. Veient la situació, Bassa creu que alguns “no deuen saber el que és la responsabilitat patrimonial”, ja que, en cas d’incendi, recorda que no tindrien dret a ajuts de l’Estat o de la Unió Europea sense aquest pla.

Prohibit fer foc al bosc

La prevenció, la millor eina contra els incendis forestals
WhatsAppEmailXFacebookTelegram