Tasques de prevenció d’incendis

Tasques de prevenció d’incendis al Parc Natural de la Serra de Collserola el febrer. Foto: AMB

Davant “l’extensa i intensa sequera que pateix Catalunya i que està portant al límit grans masses forestals a bona part del país”, segons alerta la directora general de Boscos i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, el departament d’Acció Climàtica de la Generalitat es planteja avançar la campanya d’incendis al mes d’abril.

Segons fonts de l’esmentada conselleria, si es mantenen les condicions climatològiques dels darrers tres anys, aquesta campanya podria ser la més complicada dels últims 30. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona ha avançat per segon any consecutiu l’inici de la precampanya forestal, que començarà a mitjans d’abril, tal com ha confirmat el tinent d’alcaldia barceloní Albert Batlle.

De manera extraordinària, el 23 de febrer la comarca del Baix Llobregat entrava en el nivell 2 del Pla Alfa, tot i que a començaments del mes de març tornava al nivell 1. Segons comenten al Línia fonts de l’Ajuntament d’Esplugues, en cas de tornar al nivell 2 estarien regulades o suspeses gran part de les activitats que suposin un risc d’incendi, com ara barbacoes o qualsevol cosa amb ús de foc. Per tal d’evitar aquesta mena d’activitats, els agents de la policia municipal d’Esplugues fan rondes de vigilància pel Parc de Collserola, juntament amb els voluntaris de Protecció Civil.

Respecte a un possible avançament de la campanya d’incendis forestals, les administracions municipals d’Esplugues i Sant Just Desvern no tenen coneixement de quan s’iniciarà als respectius municipis. Tal com apunten des de l’Ajuntament de Sant Just, la gestió forestal és conjunta per a tota la Regió d’Emergències Metropolitana Sud. Tots els municipis d’aquesta àrea estan connectats en una xarxa telemàtica que inclou el Cos de Bombers, les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), els Mossos d’Esquadra, Protecció Civil i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. A més, segons les dues fonts municipals, durant la campanya d’incendis forestals es fan reunions conjuntes de coordinació.

Tot a punt a Collserola

Entre les actuacions específiques contemplades al terme municipal de Sant Just Desvern, que forma part del Parc Natural, durant els mesos d’hivern s’ha fet la neteja de la franja d’incendis forestals. Per la seva banda, els equips forestals municipals d’Esplugues han dut a terme la franja perimetral de 25 metres de protecció d’incendis forestals respecte del nucli urbà.

Segons la informació publicada al darrer butlletí de valoració de la campanya d’incendis forestals, la meitat del país ha registrat menys del 70% de la mitjana de precipitacions que li correspon, i zones del Garraf, el Penedès, el Baix Llobregat i el Barcelonès no han rebut ni el 40% del valor climàtic de referència de precipitació. Aquesta situació de dèficit de pluges es repeteix per tercer any consecutiu, fet que segons els experts ens fa patir una sequera estructural.

El cap del servei de Medi Natural i Territori del Consorci del Parc Natural de Collserola, Joan Vilamú, assegura al Línia que ho tenen tot a punt i que estan treballant a ple rendiment. “Tenim previst continuar amb el plantejament previst, és a dir, avançar a la segona quinzena d’abril la posada en marxa d’una comissió d’incendis conjunta amb tots els agents implicats”, comenta Vilamú, que, tanmateix, preveu l’inici de la campanya a finals de maig o principis de juny, “tot depenent de l’evolució de la situació climatològica”.

Feina preventiva tot l’any

“El més important no són les mesures adoptades durant la precampanya i la campanya d’incendis forestals, sinó fer tasques preventives durant tot l’any, i això no s’està fent”, denuncia Jaume Llansó, president de l’associació Collserola Paisatge Viu, una plataforma en la qual s’integren les diferents associacions veïnals dels anomenats barris de muntanya de Collserola.

Des de l’associació reclamen l’adopció de mesures per tal d’aconseguir un paisatge resilient als grans incendis. “Ara mateix és una massa boscosa contínua que afavoreix la propagació dels focs, i els experts demanen a les administracions una gestió forestal que actualment no es fa. Ara com ara, un gran incendi pot arrasar Collserola en qüestió d’hores”, alerta Llansó.

Així mateix, el veïnat associat a Collserola Paisatge Viu reclama als diferents ajuntaments l’execució “urgent” de les franges de protecció perquè, segons el president de l’associació, “no s’està fent de manera correcta”. “Tenim la sensació que esperen que hi hagi morts per reaccionar, i això ens sembla una irresponsabilitat absoluta”, critica Llansó.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram