Frederic Prieto-Cornellà

L’exalcalde davant la façana de l’Ajuntament. Foto: Línia Cornellà

El primer alcalde de la democràcia a Cornellà, Frederic Prieto, ha mort, segons confirmen fonts municipals a Línia Cornellà. Prieto va liderar el primer ajuntament que es va formar a la ciutat el 1979, després dels quaranta anys de dictadura, de la mà del PSUC.

Teòleg i activista veïnal, Prieto va instal·lar-se al barri de Sant Ildefons el 1971, on va col·laborar a impulsar l’incipient moviment veïnal i a establir vincles amb el sindicat Comissions Obreres. El 1975 va contribuir a la creació de la Coordinadora d’Associacions Veïnals de Cornellà.

Va ser alcalde de la ciutat entre el 1979 i el 1985. Darrerament, va estar vinculat amb la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat, i va tancar, de la mà de Joan Tardà, la llista d’ERC per a les municipals de l’any passat.

La vetlla de Prieto serà demà, de 10 del matí a una del migdia al Tanatori de Cornellà, quan tindrà lloc la cerimònia de comiat.

“Enorme llegat”

Per la seva banda, l’alcalde, Antonio Balmón, ha enviat el condol a familiars i amics. “És avui un dia de profunda tristesa”, ha expressat l’actual batlle al seu blog. Al seu torn, l’Ajuntament ha emès al migdia una declaració institucional per fer valdre la trajectòria de Prieto, que a més d’alcalde també va ser Síndic de Greuges de la ciutat. En l’escrit, el consistori destaca que, tot i ser elegit alcalde per majoria absoluta el 1979, Prieto va constituir un govern municipal amb el PSC i Convergència Democràtica, “amb la idea de fer un front comú davant dels greus dèficits i problemes presents a la ciutat”. “Frederic Prieto va ser l’home que va recuperar la dignitat i l’honorabilitat del càrrec d’alcalde de Cornellà, en contrapunt a l’exercit per alcaldes anteriors”, expressa la declaració institucional.

“Frederic Prieto ens ha deixat a tots els cornellanencs i cornellanenques, de totes les darreres generacions, de totes les procedències i de tots els diferents àmbits socials, un enorme llegat que continuarà sempre present a la nostra memòria col·lectiva”, afegeix l’escrit. Per tot plegat, l’Ajuntament declara tres dies de dol oficial i informa que hi haurà un llibre de condol al Saló de Plens del consistori, així com al web municipal.

Frederic Prieto: “Vull que el PSC perdi la majoria, ell i qualsevol altre”
WhatsAppEmailXFacebookTelegram