Daniel Vosseler

Daniel Vosseler és el líder de la formació Barcelona ets tu. Foto: @VosselerDaniel

Un partit que poca gent a la ciutat coneix: Barcelona ets tu. Una enquesta sorprenent realitzada per l’empresa Celeste-Tel en la qual aquesta formació obtindria el 5% dels vots a les pròximes eleccions municipals del maig i entraria al consistori amb dos regidors. Un líder, l’advocat Daniel Vosseler, que fa anys que es presenta als comicis de la capital catalana i que fa propostes com fer carrils exclusius per a motos a canvi de fer gratuït el transport públic. Aquest dimecres es va fer evident, una altra vegada, que la política de la capital catalana no deixa ningú indiferent. Qui és Vosseler? Qui hi ha darrere de la seva formació? Podem creure’ns l’enquesta de Celeste-Tel?

Vosseler es va presentar per primera vegada el 2019 amb una altra formació de nom quasi idèntic. Aleshores, el partit es deia Barcelona com tu i no va obtenir els avals suficients per asseure cap dels seus representants al ple municipal. Sigui com sigui, Vosseler ha volgut provar sort de nou i ho fa amb una identitat clara: anticolauisme de soca-rel.

Entre les seves mesures hi ha la d’eliminar les superilles, reformular la Zona de Baixes Emissions i fer que el metro, l’autobús i el Bicing siguin gratuïts. La formació explica en la seva carta de presentació que és un partit que es desmarca “per complet de totes les polítiques de Colau”.

Com queda palès al seu web, Barcelona ets tu és una formació que s’autodefineix com a apolítica i que en matèria de pactes electorals només té dues línies vermelles: no pactar amb l’extrema dreta de Vox ni amb Colau.

Els seus membres

La majoria dels seus integrants són empresaris. Vosseler és, segons la base de dades del BOE, administrador de la societat Vosseler Lvem SLP i de Vosseler Global Corporate SLP. De la mateixa manera, el secretari general de la formació, Jordi Brun, té càrrecs en tres empreses, dues de les quals, Bip 2002 SL i Edificio Matanzas SL, es dediquen al sector immobiliari. Per la seva banda, el tercer home fort del partit, el secretari d’organització Albert Garrido, participa en tres empreses, també relacionades amb la compravenda d’immobles.

Així mateix, en l’acte de presentació del partit el 2021, Vosseler va estar acompanyat de Jordi Cerzuela, que en el passat havia estat vinculat a Convergència i Unió i que és exdirectiu de la Federació Catalana de Basquetbol. També hi era present Carmen García Monclús, una empresària catalana vinculada, entre altres firmes, a Solga Diamant. Segons el BOE, aquesta darrera companyia es dedica a “la fabricació, compravenda, importació, exportació de metalls i els seus aliatges, maquinària i els seus accessoris i complements, objectes de béns, acers i altres metalls”.

Val a dir que en la presentació es va afirmar que aquests dos empresaris serien part del partit. Malgrat això, en l’organigrama actual de la formació no hi apareixen.

Finalment, a les files de Barcelona ets tu també hi trobem una altra mena de perfil. És el cas de Mònica Xufré, la vicepresidenta de la Plataforma de Afectados por las Restricciones Circulatorias, una organització molt bel·ligerant contra la Zona de Baixes Emissions.

Altres casos

Daniel Vosseler no és una raresa en el panorama polític de Barcelona. En la història recent de la ciutat hem assistit a aventures similars. No fa gaire, els mitjans de comunicació van tractar profundament l’aparició d’una plataforma anomenada Barcelona és imparable que, tot i defugir de l’etiqueta de partit polític, es ventava del seu posicionament en contra de Colau. Darrere hi havia Gerard Esteva, el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya. “Volem un canvi de rumb de Barcelona, una ciutat que avui és grisa i ha entrat en el desànim i la tristor”, deia aleshores el portaveu de la plataforma.

Avui dia, tot i el rebombori que va generar en el seu moment, Barcelona és imparable està totalment desapareguda. La seva pàgina web, on va transcendir que hi havia una vinculació entre aquesta iniciativa i Junts per Olot, es troba fora de servei.

I parlant de Junts, precisament el nomenament de l’exalcalde Xavier Trias com a candidat va fer que un altre empresari decidís abandonar la cursa per l’alcaldia. El gener passat, el mateix Trias anunciava que havia parlat amb Sandro Rossell i que aquest li havia comunicat que no es presentaria. L’expresident del Barça encarnava a la perfecció els atributs d’un candidat-empresari: anticolauisme, indefinició política (“ni de dretes ni d’esquerres”, deia) i molta presència als mitjans de comunicació.

Modus operandi

Aquesta mena de candidats fugaços acostumen a actuar de manera similar. La seva presència als mitjans de comunicació està, certament, sobredimensionada si la comparem amb l’impacte real que tenen a les urnes i amb la presència que hi tenen altres formacions sense representació al ple municipal.

Així mateix, Vosseler i Esteva s’assimilen en un element més: les seves tècniques de difusió a les xarxes. Com ha pogut comprovar el diari Línia a través del portal de transparència de Facebook, en els últims tres mesos, Barcelona ets tu ha pagat 47 anuncis a raó d’entre 100 i 200 euros per anunci, és a dir, entre 5.000 i 10.000 euros d’inversió. Es tracta de publicitat segmentada que permet a l’anunciant adreçar-se al públic que desitja en funció de l’edat, el sexe o els seus interessos. Sense ser tan agressiva, l’octubre del 2021 Barcelona és imparable va dur a terme una campanya similar.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram