Collserola

Els veïns de Collserola tenen por dels incendis de sisena generació. Foto: AMB

Collserola és un dels indrets que més en risc està amb la crisi climàtica. Des de fa temps, els veïns que viuen als barris de muntanya temen als anomenats incendis de sisena generació, és a dir, aquells que es produeixen quan hi ha temperatures de més de 30 graus, humitat per sota del 30% i vents per sobre els 30 kilòmetres per hora. Segons l’Àrea del Grup d’Actuació Forestal (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, un incendi d’aquestes característiques podria acabar en vuit hores amb l’entorn verd metropolità.

És per això que des de fa temps, es fan accions per mirar de minimitzar l’efecte dels incendis a la serralada. En aquest context cal situar les dues iniciatives  que en les darreres setmanes ha fet públiques l’Ajuntament de Barcelona i que tenen com a objectiu netejar el sotabosc, per una banda, i fer manteniment dels camins de Collserola, per l’altra.

Netejar el sotabosc

La primera acció està valorada en 120.000 euros i suposarà la neteja del sotabosc de les finques forestals no incloses en les franges de prevenció d’incendis del parc natural. Alhora també es podaran i talaran arbres i es recolliran les restes de fracció vegetal que hi ha per abocaments incontrolats.

Segons expliquen des del consistori, la finalitat d’aquesta acció és “evitar el risc d’incendis forestals, creant i mantenint zones estratègiques que previnguin la propagació, facilitin l’extinció i disminueixin la intensitat i l’extensió dels incendis als barris de muntanya del districte de Sarrià-Sant Gervasi”.

Manteniment dels camins

El segon projecte impulsat per l’Ajuntament té exactament el mateix preu que l’anterior, tanmateix, la seva naturalesa és una mica diferent. En aquest cas, la iniciativa consistirà a netejar la xarxa de camins de terra i forestals que formen part dels barris de muntanya, i en alguns casos constitueixen l’únic accés a algunes de les zones edificades. Alguns trams, a més, formen part de la xarxa de prevenció contra incendis del Parc de Collserola i, en paraules del consistori, “són imprescindibles per a la lluita contra els incendis”, ja que permeten als equips de bombers accedir a la zona.

D’altra banda, es tracta de camins molt utilitzats per veïns i ciutadans per al lleure. Així, l’Ajuntament assenyala que la neteja és “imprescindibles per mantenir-los en bon estat de conservació” pel desgast que tenen per l’ús i les inclemències meteorològiques. Alhora, els camins garanteixen la comunicació, accessibilitat, seguretat dels veïns i l’arribada de serveis als barris de muntanya.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram