Ada Colau

Tot i que la fiscalia s’hi va oposar, la justícia ha reobert el cas d’Ada Colau per suposades subvencions irregular. Foto: Laura Fíguls/ACN

L’Audiència de Barcelona ha reobert la causa contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per suposades irregularitats en la concessió de subvencions municipals, segons ha informat l’Agència Catalana de Notícies. El jutjat d’instrucció va arxivar el 26 de juny la causa per prevaricació, tràfic d’influències i malversació de fons públics, entre altres, però l’acusació popular de l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica va presentar recurs, al qual es va oposar la fiscalia, i ara el tribunal ha ordenat al magistrat que investigui el cas. De fet, li dona permís per allargar la instrucció i practicar noves diligències de prova com l’anàlisi d’expedients de subvencions a l’Observatori DESC, la PAH, l’APE o Enginyeria sense Fronteres entre els anys 2020 i 2021.

El jutjat instructor va tancar la causa en considerar que Colau havia delegat part de les seves funcions, com la concessió de subvencions, a altres càrrecs municipals, i no constava que donés indicacions de cap mena en aquesta matèria. A més, la interventora municipal va explicar que ella havia advertit que el sistema tenia algunes irregularitats que s’arrossegaven d’abans que Colau fos alcaldessa, però no hi veia rellevància penal.

Tanmateix, l’Audiència considera que hi pot haver diversos delictes, sobretot prevaricació, en la concessió directa de determinades subvencions a les citades entitats socials, i que les ajudes excepcionals han d’estar degudament justificades si es concedeixen sense un veritable concurs públic. Segons el tribunal, algunes d’aquestes concessions haurien vulnerat la llei general de subvencions i podrien haver-se d’anul·lar perquè es van concedir de forma “recorrent, reiterada i directa”.

A més, algunes subvencions plurianuals es van concedir sense que hi hagués un pla estratègic, requisit legal, i més del 70% del total es dedicaven a salaris, cosa que hauria de suposar una contractació, i no pas una subvenció a una entitat. També considera que hi podria haver conseqüències administratives.

Respecte a Ada Colau, el tribunal recorda que formava part de l’Observatori DESC i la PAH abans de ser alcaldessa. També diu que tot i que en general l’Ajuntament va reduir les subvencions excepcionals durant el seu mandat, aquestes entitats van rebre més diners a través de subvencions excepcionals.

Per tot això, el tribunal ordena reobrir la causa, almenys per prevaricació, contra Colau, obre la possibilitat que s’ampliï a altres càrrecs municipals, autoritza a practicar noves proves i permet que s’allargui la instrucció.

Colau respon

L’alcaldessa de Barcelona no ha trigat a comparèixer davant la premsa per valorar la decisió de l’Audiència de Barcelona. “No ens espanten i, si ho pretenen, aconsegueixen el contrari”, ha dit Colau que ha reiterat la seva innocència altra vegada.

Així mateix, la líder dels comuns ha demanat la “col·laboració de la ciutadania i dels mitjans de comunicació” per desemmascarar l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica que ha impulsat l’acusació. L’alcaldessa ha afegit que cal saber “qui està darrere d’aquesta entitat fantasma i està finançant aquestes actuacions amb intencionalitat política contra l’Ajuntament de Barcelona”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram