Colau anunci candidatura 2023

Ada Colau va declarar per les suposades subvencions irregulars el març passat. Foto: Blanca Blay/ACN

El passat 4 de gener, en saber que havia estat citada a declarar com a investigada per un cas de suposades irregularitats en la concessió de subvencions públiques a diverses entitats, Ada Colau afirmava que la querella quedaria en res.

Mig any després, el jutjat d’instrucció número 21 li ha donat la raó i ha decidit arxivar la causa contra l’alcaldessa de Barcelona. El jutjat constata, a partir de la declaració de Colau, de la prova documental i del testimoni de la interventora de l’Ajuntament, que no es desprèn cap conducta que pugui incloure’s en cap dels preceptes penals apuntats per l’entitat querellant.

La querella va ser interposada per l’Asociación para la Transparencia y la Calidad Democrática (ATCD) el desembre, i Colau va comparèixer al jutjat el març.

Cap conducta irregular

En la seva resolució, el jutjat recull que quan Colau va prendre possessió del càrrec va delegar part de les seves funcions, entre elles la concessió de subvencions, en les diferents estructures de les àrees i gerències de l’Ajuntament. D’aquesta manera, segons el jutjat, Colau no va donar cap instrucció relativa a les subvencions.

També remarca que la interventora de l’Ajuntament, funcionària de carrera i que no depèn de cap partit, va testificar que “no va observar cap conducta més enllà de meres irregularitats, però que mai transcendirien a l’àmbit penal”. Finalment, el tribunal constata que, pel que fa als expedients aportats a la causa i que eren la base de l’acusació, “en cap d’ells es detecten irregularitats”, sent aprovats per majoria al ple de l’Ajuntament.

Per tot plegat, el tribunal conclou que no ha existit conducta il·lícita i arxiva la querella.