Cotxes

El Govern atribueix les errades al cens de la DGT i promet agilitzar les devolucions. Foto: Anna Berga/ACN

L’impost CO₂ torna a estar l’ull de l’huracà. Si ja va generar polèmica des que es va poder comprovar quant havia de pagar cadascú pel seu vehicle encara que aquest estigues de baixa temporal i no circulés, ara, amb els cobraments en marxa, tornen a esclatar les queixes. I és que han sorgit milers d’afectats per una errada en el cens de la DGT, pel qual s’està reclamant el pagament a persones que ja no són titulars d’un vehicle, o bé perquè se’l van vendre o bé perquè els hi van robar.

La patronal catalana de la distribució d’automoció, Fecavem, alerta de la “greu situació” que han provocat els errors en l’impost i reitera que cal ajornar el cobrament. En un comunicat, Fecavem assegura que moltes de les liquidacions de l’impost contenen errades i són susceptibles de presentar un recurs.

La patronal, que s’ha oposat des del 2018 a l’entrada en vigor de l’impost, ha lamentat que la solució que ofereixi l’administració sigui “pagar i després presentar recurs”, tal com va explicar a RAC1 la secretària d’Hisenda del Govern, Marta Espasa. “L’únic que podem fer nosaltres és agilitzar al màxim la devolució”, va dir. Una explicació que no ha satisfet la patronal, que ha assegurat que els experts del sector ja coneixien que al cens de la DGT hi havia errades i incorreccions, “principalment perquè el registre de trànsit té altres finalitats i, de cap manera, gestionar aquest impost, que no existeix a la resta de l’Estat espanyol”.

La solució que proposen

L’Agència Tributària proposa com a solució als afectats pagar i després presentar recurs, lamenta Fecavem. L’organització empresarial ha assegurat que alguna empresa ha rebut liquidacions amb “600 vehicles mal relacionats”, fet que titllen d'”errada incomprensible”.

“El pitjor de tot és que la recaptació prevista per aquest exercici és de 66 milions i, de ben segur, serà molt menor perquè tantes errades rebaixaran aquesta estimació”, ha afegit el president de Fecavem, Jaume Roura.

La patronal ha insistit a dir que “el perjudici va més enllà de les errades de liquidacions” i assenyala que el problema és l’impost mateix, “perquè resta potencial a Catalunya”. En restar atractiu als gestors de flotes d’implantar-se a Catalunya, “la recaptació d’altres impostos com l’IVA, l’impost de matriculació i el de circulació seran menors”, avisen.

Per tot això, Fecavem avisa que el Govern encara “és a temps de rectificar, suspenent l’impost del CO₂” i paralitzant els cobraments, “per així evitar un perjudici major”.

Com fer el recurs?

Si ets un dels afectats, demanen que paguis l’impost i procedeixis a fer el recurs posteriorment. Com fer-ho? Primer, has d’aconseguir un document qualsevol que certifiqui que estàs pagant un impost per un vehicle que et van robar, que vas vendre o del qual no n’ets titular. Si no tens, per exemple, una denúncia, pots demanar un informe a la DGT sobre el vehicle, per un preu de 10 euros.

Un cop tinguis una ‘prova’ que demostri que ja no ets propietari d’aquest vehicle, has d’entregar la documentació a l’Agència Tributària de Catalunya, o bé presencialment a les oficines, o bé telemàticament al web del Departament d’Economia i Hisenda, que assegura estar redissenyant la pàgina per alleugerir el tràmit.

Es preveu que hi hagi una onada de reclamacions, segons informava a El món a RAC1 el cap provincial de la DGT a Barcelona, Adrià Puigpelat. De fet, explicava que ja hi ha 200 cites prèvies, de les quals, diàriament, 30 o 40 seran per l’impost CO₂.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram