Atur

Gairebé un de cada cinc aturats a Catalunya té 55 anys o més. Foto: Maria Alenyà/Ethan López/ACN

Tot i que de vegades en reneguem, el cert és que la feina és important a la nostra vida. No en va, algunes de les ments més brillants de la història han escrit frases que posen de manifest l’amor que molts homes i dones senten per l’acte de treballar. “No puc parar de treballar; tindré tota l’eternitat per descansar”, va dir la Mare Teresa de Calcuta. “Al cap i a la fi, la feina és la millor manera de passar la nostra vida”, va afirmar l’escriptor francès Gustave Flaubert. “Sempre que et preguntin si pots fer una feina, contesta que sí i posa’t de seguida a aprendre com es fa”, reblava Franklin D. Roosevelt. “El denominador comú per a l’èxit és la feina”, assegurava el magnat John D. Rockefeller.

Potser la feina no és tan important com el que aquests històrics famosos afirmaven, però no tenir-ne pot acabar convertint-se en un mal de cap, encara més quan se superen els 55 anys. Una enquesta feta el passat mes de novembre per Pimec assenyalava que una de cada quatre petites i mitjanes empreses considera que incorporar persones de més de 45 anys comporta dificultats. Es tracta d’una millora respecte de l’any anterior, quan el 32% deien que la contractació de perfils sènior suposa un problema. Sigui com sigui, la meitat d’empreses descarten implantar polítiques que afavoreixin contractar sèniors.

Les dades apunten que l’atur en persones en edat de treballar per sobre dels 55 anys és un tema sovint invisibilitzat i problemàtic. Segons xifres de Comissions Obreres (CCOO), el darrer trimestre del 2023 hi havia 366.000 aturats a Catalunya, dels quals 65.000 tenien més de 55 anys. Dit d’una altra manera: gairebé una de cada cinc persones que no tenen feina supera aquesta edat. Així mateix, mentre que el nombre global de persones aturades ha baixat en els darrers temps, pel que fa a la xifra de persones sense feina de més de 55 anys ha augmentat un 12%. En aquest sentit, es pot afirmar que el mercat laboral mostra un cert rebuig cap als perfils de treballadors amb més anys. “El nivell d’expertesa, que tan important és a la vida, en aquest àmbit et penalitza, i l’edat passa a ser un motiu de rebuig”, diuen des de CCOO. “És, a més, una etapa fràgil de la vida laboral abans de la jubilació, i algunes persones que es queden a l’atur en aquestes edats intenten fer-se autònoms”, expliquen.

A qui afecta?

L’atur en persones de més de 55 anys no impacta en tothom de la mateixa manera. Les dades de la Generalitat més actualitzades, que malauradament no estan segmentades per aquest tall d’edat, sinó que contemplen només les persones sense feina de més de 45 anys, indiquen que el 58% dels aturats sènior són dones. Alhora, tres de cada cinc fa més d’un any que estan a l’atur, i el 62% tenen estudis bàsics.

Així mateix, un estudi de la mateixa Generalitat del 2019 apuntava que el sector econòmic amb més atur de persones de més de 55 anys és el dels serveis, ja que una de cada quatre persones aturades sènior ha treballat en aquest àmbit. “A més de ser un sector feminitzat, està enfocat a l’atenció de cara al públic, i hi ha el pensament cultural que la gent que ven ha de ser jove per vendre a través de la imatge”, consideren des de CCOO.

La veu de l’experiència

Més enllà d’aquestes dades, al diari Línia ens hem posat en contacte amb diverses dones que participen en l’Associació de Persones Aturades de més de 45 anys, Assat50, de l’Hospitalet de Llobregat, per entendre què vol dir estar a l’atur en aquestes edats. L’organització s’encarrega d’ajudar a buscar feina, fa formacions i cursos, dona suport emocional, fa sensibilització social i treballa l’autoestima dels seus usuaris oferint, per exemple, un grup de teatre.

Ens atenen la Joana, l’Amparo i l’Emi, que tenen més de 55 anys i no tenen feina. “És molt difícil aconseguir-ne quan tens més de cinquanta anys, per moltes ganes i aptituds que tinguis i per molt que vulguis treballar”, considera l’Amparo. “El primer fre són les entrevistes, perquè ni et truquen per anar-hi, perquè l’edat els fa por”, afegeix.

D’aquesta manera, si aconsegueixen concertar una entrevista, ja quan entren per la porta, diuen, els miren diferent. És per això que des d’Assat50 critiquen que moltes empreses “desaprofiten l’experiència de les persones de més de 55 anys que volen treballar”. “Calen plantilles diverses que generin connexions entre persones de diferents edats i que, per tant, representin la societat”, consideren des de CCOO. Per assolir-ho, des del sindicat reclamen, d’entrada, que sigui obligatori fer processos de selecció amb currículums cecs. És a dir, on no es vegi ni l’edat ni la fotografia.

Problemes molt reals

No tenir feina, segons apunten des d’Assat50, té conseqüències directes en l’estat d’ànim. “No et sents útil i no entren diners a casa”, expliquen per afegir que “et baixa l’autoestima i augmenta l’estrès i la depressió”. “Hi ha molts dies que no aconsegueixes dormir”, diu l’Emi. “La feina et genera un entorn d’amistat i també et dona la possibilitat de tenir un oci que perds quan no tens feina ni sou”, afegeix l’Amparo.

En aquest sentit, des de CCOO assenyalen que “les persones que estan a l’atur amb més de 55 anys són les que tenen més risc de fer un consum elevat de fàrmacs hipnosedants”, és a dir, per reduir l’ansietat o la depressió.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram