Lucía Delgado

La Sonia, la Jèssica, la Irma, la Joana… es poden quedar sense el seu lloguer social si Junts per Catalunya (JxCat) canvia el seu parer de donar suport a la proposta de llei antidesnonaments que ells mateixos van registrar i presentar el passat mes de juny.

El partit es desdiu del seu compromís del passat mes de juny per tirar endavant la nova Llei d’ampliació de les mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional, fent un pas enrere i posicionant-se al costat dels lobbies immobiliaris i de la banca.

JxCat ha presentat 7 esmenes retalladores a la llei. Aquí en volem desgranar algunes i explicar per què les han de retirar.

En primer lloc, JxCat està proposant que les 7.669.999 persones que vivim a Catalunya ens hàgim de fer càrrec de pagar als grans tenidors perquè no desnonin famílies vulnerables com la de la Jèssica. En comptes d’obligar-los a oferir una solució sense compensació, com s’ha fet fins ara en els casos d’hipoteca i d’impagament de lloguer vigents. Amb aquesta mesura, es volen carregar l’esperit de la Llei 24/2015: lloguer social obligatori pels grans propietaris que pretenen desnonar famílies i reallotjament públic o ajudes per evitar els desnonaments per part de petits tenidors.

L’emergència estreny i no podem transferir diners públics als grans propietaris que pretenen desnonar

Per altra banda, famílies com la de la Sonia, a qui el seu nou gran tenidor, Norvit, li hauria de renovar el lloguer social de forma obligatòria, es quedarien sense lloguer perquè volen rebaixar la definició estatal de “gran tenidor”: de tenir 10 habitatges volen passar a tenir-ne 15, tant en el cas de les persones físiques com en el de les empreses, i només comptaran si són a Catalunya i no a la resta de l’Estat. És a dir, que com que aquesta empresa ara té 12 habitatges a Catalunya i 20 a Madrid, no estaria obligada a oferir un lloguer social abans de desnonar.

A més, estan proposant que la compra d’un habitatge buit posi a zero el comptador dels dos anys per poder penalitzar-lo o mobilitzar-lo. És a dir, que els pisos del BBVA, que han passat a Divarian i que aquest està trossejant-los per vendre’ls a altres empreses pantalla, quedarien buits infinitament sense poder multar-los, obligar a cedir-los o expropiar-los. De nou, una mesura per protegir els que desnonen.

Per si no n’hi hagués prou, pugen al carro de les retallades prenent el dret a famílies com la de la Joana, que ha hagut d’entrar a viure en pisos buits de bancs o fons voltors en situació d’ocupació arran de les dificultats del darrer any. En el seu cas, el Banc Santander no tindria l’obligació de fer-li un lloguer social, perquè volen modificar la data d’aplicació de la mesura. En comptes del juny del 2021, estan proposant que només quedin cobertes les famílies que ocupen amb anterioritat a l’octubre del 2020. En comptes de donar seguretat habitacional, aquesta greu retallada pot provocar milers de desnonaments.

Des del Grup Promotor de la Llei 24/2015 vam sortir al carrer el passat 14 d’octubre per recordar a JxCat que no podem permetre’ns perdre més temps, que l’emergència estreny i que no podem transferir diners públics als grans propietaris que pretenen desnonar. Ja es va fer amb els bancs i ara no pot tornar a passar amb el sector immobiliari. Volem la llei sencera.

Lucía Delgado, portaveu de la PAH

WhatsAppEmailXFacebookTelegram