Núria Parlon

El sector digital i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (les TIC) és, sens dubte, un dels motors econòmics i de transformació social i empresarial més importants i amb més potencialitats de l’era actual. Ha canviat la manera de comunicar-nos, d’endegar projectes i iniciatives a les ciutats i al món local i està suposant un rellevant nínxol d’ocupació i de noves startups que anirà en augment. En aquest context en creixement, avui dia les dones hi estem clarament infrarepresentades, tant pel que fa al disseny de les noves tecnologies de les dades i d’intel·ligència artificial com als nuclis de poder i presa de decisions d’aquest sector.

Aquesta infrarepresentació augmenta les bretxes i els biaixos i, alhora, també té a veure amb el fet que les dones s’enfronten a múltiples obstacles per arribar a aquest sector i per formar part dels equips directius. Segons un estudi de Barcelona Digital Talent, a l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha 77.000 persones que treballen al sector digital i només el 26% són dones. Per altra banda, la demanda de professionals digitals ha augmentat un 80% mentre que l’oferta de professionals disponibles només ha crescut un 23%. Estem parlant, doncs, d’entorns de desigualtat d’oportunitats per a la població femenina.

Així mateix, les anàlisis fetes en relació amb l’abast de la crisi derivada de la covid mostra una realitat ben paradoxal. Per una banda, la pandèmia ha tingut un impacte positiu des del punt de vista de l’ocupació en el sector tecnològic i, alhora, les conseqüències d’aquesta crisi sanitària, econòmica i social han agreujat les desigualtats ja existents, amb un increment de l’atur i una intensificació de la feminització de la precarietat i de la pobresa molt evidents. En aquest sentit, les oportunitats que ofereix el sector TIC en l’àmbit de l’ocupació de qualitat pot suposar una palanca per combatre aquesta realitat.

El món de les dades i de les noves tecnologies no es pot dissenyar ni avançar al marge del 51% de la població

En aquest marc, des de l’Observatori Women Data Lab de La Ciba, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, hem organitzat recentment la jornada internacional Data Feminism. Dades i economies emergents: reptes i oportunitats per a les dones amb l’objectiu de contribuir a generar una agenda que ens permeti avançar en la incorporació dels drets de les dones a les tecnologies de dades. Aquest és un repte estratègic, ja que les dades i la seva gestió estan presents en la majoria de processos d’avenç a la societat actual, al món empresarial i a les institucions i administracions públiques. Alhora, el món de les dades i de les noves tecnologies no es pot dissenyar ni avançar al marge del 51% de la població.

La jornada Data Feminism va significar un important punt de trobada de grans expertes i professionals del sector digital, de les dades i de les TIC, tant del món acadèmic i d’investigació com del món empresarial, que va servir per reflexionar des del món local sobre les presències i absències globals de les dones a les economies emergents, identificant les bretxes i els obstacles actuals. També va servir per teixir i establir aliances per superar l’androcentrisme i per generar oportunitats per a les dones i les noies en un àmbit amb moltes potencialitats des de la perspectiva feminista. Les professionals que hi van participar són dones que han ajudat a incorporar a la cultura de les seves empreses i administracions públiques la perspectiva de gènere i de drets de les dones a partir de les seves investigacions i projectes, fet que ben segur ha marcat un abans i un després en la trajectòria de les corporacions. Són dones que no ho han tingut fàcil, ja que el sector digital i de les TIC està fortament masculinitzat, tal com vam poder constatar a l’informe que es va presentar a La Ciba durant la jornada Data Feminism.

Per altra banda, hem de poder accedir a bancs de dades amb perspectiva de gènere per poder fer una interpretació real i no esbiaixada de la societat actual. Poder disposar de dades que tinguin en compte la població femenina és bàsic per poder preveure i avançar-nos als reptes de les ciutats i pobles, per fer-los més sostenibles, resilients i igualitaris, molt en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 que han traçat les Nacions Unides. Perquè només amb aquests indicadors podrem avançar cap a territoris més pròspers, on es podran millorar les vides i perspectives de les persones a tot el món. Per tant, les dones han d’estar al centre de les estratègies locals, de les dades i de les preses de decisions globals per avançar cap a un món i una societat indubtablement millors.

Núria Parlon Gil, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

WhatsAppEmailXFacebookTelegram