Pride 2023

Carrosses d’entitats, partits, empreses i institucions protagonitzen una rua molt festiva. Foto: Laura Busquets / ACN

Milers de persones van omplir aquest dissabte els carrers de Barcelona per reivindicar els drets LGTBIQ+. Sota el lema ‘L’orgull de les nostres vides: fer anys, acompanyant-nos, és créixer’, el Pride ha dedicat l’edició a reivindicar la diversitat a totes les edats.

La desfilada va sortir del parc de les Tres Xemeneies, passant per l’Avinguda Paral·lel i per la plaça Espanya per arribar fins a l’escenari principal, a l’avinguda Maria Cristina. Malgrat la intensa calor, gent anònima de totes les edats, famílies, però també una cinquantena de carrosses d’entitats, partits, empreses i institucions van protagonitzar una rua molt festiva amb uns 110.000 participants – segons la Guàrdia Urbana- que van sortir a celebrar la jornada. Segons les xifres de l’organització, la marxa del Pride va congregar 120.000 persones al Parc de les Tres Xemeneies, una dada que, segons han explicat, representa un rècord d’assistència.

Més enllà de la lectura del manifest que van llegir l’actor català Enric Major i les activistes Paulina Blanco i Patrícia Caballero, l’escenari de l’Avinguda Maria Cristina va comptar amb un ventall d’actuacions musicals que van fer ballar de valent tots els assistents. Des de Siderland, passant per Julieta, María Escarmiento, Rosa López o la mexicana Paulina Rubio.

“Necessitem projecció”

El Pride ha omplert Barcelona de reivindicació pels drets del col·lectiu LGTBIQ+, però sobretot de molt de color, molta música i ganes de passar-ho bé. Per alguns dels participants aquesta era la primera vegada que participaven a la marxa. És el cas de l’Èric i la Laia, dos joves amb moltes ganes d’expressar-se, però també del Francano, un barceloní de 42 anys.

Tant uns com els altres han lamentat que a dia d’avui encara sigui necessària tota la visibilitat que li dona una marxa com aquesta al col·lectiu. “Necessitem molta projecció, aquí i arreu, perquè nosaltres també tenim dret a la vida i som capaços de fer el que vulguem”, subratlla Francano. Per la seva banda, l’Èric lamenta com a les portes d’unes noves eleccions hi hagi partits que vulguin erradicar algunes de les lleis que els protegeixen. “Són lleis bàsiques, de respecte als drets humans”, assenyala. Per a l’Èric es tracta d’un dia de molta festa i reivindicació, però assegura que també veuen el Pride com un lloc “segur” per a ells.

L’Andrea és una dona trans i activista. Creu que la rua del Pride és un lloc “meravellós” perquè dona més visibilitat al seu col·lectiu específic. Girant la vista enrere, admet que ara les trans són “més visibles”, però no oblida que també és gràcies a totes aquelles que les han precedit. “Sabem que estem caminant amb talons per un lloc on moltes van ser apallissades, mortes, assassinades o violades”, destaca. “És important ser aquí”, rebla.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram