Mar Sifre Vicent Canet

Mar Sifre i Vicent Canet durant la xerrada. Foto: Espai Línia

L’Espai Línia va acollir dimarts la conversa Passat, present i futur del periodisme LGTBI, en el marc del cicle Districte LGTBI. En l’acte van participar Vicent Canet Martínez, periodista expert en representació mediàtica LGTBI+ i responsable de comunicació de la Fundació Enllaç, i Mar Sifre Rigol, cap de redacció d’Orgull.

Parlant del passat, Canet va destacar que hi ha molt poca informació anterior als anys 70. La Transició és el punt de partida del que es pot considerar ‘periodisme LGTBI’, quan van començar a haver-hi mitjans militants procedents del col·lectiu com Infogai o Lambda, que per ara encara perduren. A partir dels anys 90, comencen a haver-hi les primeres revistes professionals: la Revista Zero (entre 1998 i 2009), Nois o Shangay són algunes de les publicacions que van obrir el camí de la modernitat. A més, en l’actualitat hi ha diversos programes en ràdios públiques, dels quals Canet va ressaltar Wisteria Lane de Paco Tomás a RNE.

Segons Vicent Canet, és evident que “estem millor tractats que fa 20 o 30 anys, tinc la sensació que ara la gent no canvia de canal quan sent parlar d’aquests temes, però la situació és millorable”. Millorable en el sentit que les informacions sobre els col·lectius han de passar de ser un tema a part a ser una perspectiva que els inclogui en totes les informacions, segons va explicar. Tot i això, va fer èmfasi en un punt d’inflexió que podria canviar el futur: “Fins a l’aparició de la llei trans anàvem per bon camí, però des de llavors alguna cosa s’ha torçat”.

El periodista va destacar la necessitat que la informació de temàtica LGTBI surti de l’àmbit reivindicatiu: “Actualment, qualsevol informació LGTBI acaba saltant a societat”. “Si parlem d’un tema d’esports relacionat amb els col·lectius LGTBI, la notícia ha d’aparèixer a la secció d’esports”, va reclamar.

Una llista de reivindicacions

Entre el públic hi havia persones dels diferents col·lectius molt interessades a reivindicar els pioners i les pioneres del periodisme LGTBI. Precisament, durant l’acte es va anunciar que Espai Línia acollirà una exposició sobre el tema que s’estrenarà al llarg de l’últim trimestre de 2024.

Una de les que venia preparada va ser Isabel Franc, escriptora i autora del llibre Darrere les persianes. Breu història de les lesbianes a Barcelona, que portava una llista de persones per reivindicar. Per començar, Irene Polo, icona del periodista femení que ben bé podria ser una protoperiodista LGTBI, tenint en compte que va escriure durant els anys 30, quan les coses eren molt diferents. També la revista Mujeres Libres –que es va publicar entre 1936 i la tardor del 1938– va abordar directament aquest tema.

Després de la Transició, Franc va destacar noms clau com el de Noemí Pérez Trujillo o Jennifer Quiles, periodista i autora del llibre Más que amigas, publicat l’any 2002 i considerat per Franc “el primer llibre d’autoajuda per a lesbianes”.

Isabel Franc també va esmentar publicacions com Vindicación feminista i alguns moments clau per a la història del periodisme LGTBI, com l’entrevista a Empar Pineda i Jordi Petit al programa Y usted qué opina?, de TVE, o les converses del programa L’habitació del fons. Tots aquests documents i molts altres es recopilaran de cara a l’exposició a l’Espai Línia.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram