Una auxiliar de dependència atén una dona estirada en un llit. Foto: Ofelia de Pablo i Javier Zurita / Oxfam Intermón

Qui cuida els cuidadors? Durant la pandèmia s’ha pogut comprovar que la tasca que duen a terme les persones que s’ocupen de tenir cura d’algú dependent és indispensable. Amb tot, aquests professionals o familiars no sempre gaudeixen del reconeixement que caldria, al mateix temps que pateixen una situació de desgast invisibilitzada. Així ho considera la Diputació de Barcelona quan afirma que “la responsabilitat de tenir cura d’una persona dependent pot ocasionar esgotament físic i emocional”. “Les persones cuidadores necessiten suport i descans tant per garantir el seu benestar com per proporcionar a la persona amb dependència una atenció òptima”, afegeix.

És per aquest motiu que l’administració territorial ha decidit impulsar, un any més, un projecte que té com a objectiu crear grups de suport per a persones cuidadores, els anomenats Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM). Formats per entre 6 i 10 professionals del sector o familiars, els grups realitzen 10 sessions d’hora i mitja en les quals es generen “vincles de relació, de suport i d’ajuda mútua entre les persones cuidadores perquè puguin compartir l’experiència de cuidar d’una manera satisfactòria”.

Així mateix, si l’any passat van ser 39 els grups conformats a tota la demarcació, amb 235 persones participants –de les quals el 80% eren dones, un 40% cuidaven el pare o la mare i un 37% la seva parella–, enguany s’espera que els grups arribin a 70 municipis. Gran part d’aquests són a la regió metropolitana: Terrassa, Badia, Martorelles, Cerdanyola, Montgat, Esplugues, les Franqueses, Mollet, Santa Coloma, Sant Just, Sabadell o Viladecans.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram