Pandèmia

La segona onada de la pandèmia va ser la que més va afectar les classes desafavorides. Foto: Hospital Clínic

La pandèmia no només ha suposat un augment de la mortalitat directa a conseqüència del virus. Segons explica l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) en el seu informe anual, la crisi sanitària ha tingut impacte en molts altres aspectes de la salut barcelonina.

D’aquesta manera, els diagnòstics de malalties cròniques es van reduir al voltant d’un 36% respecte del 2019. “En concret, entre les malalties cròniques, els diagnòstics que més van baixar van ser els de casos d’hipertensió arterial, un 34,1%; els de diabetis, un 33,8%; i els de cardiopaties isquèmiques, un 29,3%”, expliquen des de l’ASPB.

En aquest sentit, la baixada de diagnòstics més acusada es va veure en les persones de més de 65 anys. Tant en homes com en dones, es van deixar de detectar al voltant del 39% de les malalties cròniques.

Salut mental

Va passar el mateix en l’àmbit de la salut mental. “Els diagnòstics de trastorns d’ansietat i angoixa van disminuir un 4,9% en homes i un 7,9% en dones respecte de l’any anterior”, afirmen des de l’agència.

A més, el percentatge de nois i noies de 13 a 19 anys en risc de patir un problema de salut mental va augmentar en tots dos sexes, però sobretot en noies dels barris més desafavorits.

Classes i gènere

L’informe també constata que les desigualtats socials es van traduir en una distribució social desigual de la Covid-19. “Les condicions de vida i de treball no han estat les mateixes per a tothom. En conseqüència, la pandèmia ha afectat més les persones de nivell socioeconòmic més desfavorit, amb una incidència de la malaltia més alta i unes cobertures vacunals més baixes”, explica l’ASPB.

Val a dir que no totes les onades de la pandèmia han tingut un impacte igual en la població amb diferents rendes. Així, el moment de la crisi sanitària que més va afectar les persones de barris humils va ser durant la segona onada. En aquest sentit, tant en aquest període, que va anar de l’1 d’octubre al 6 de desembre de 2020, com en la resta d’onades, les dones s’han vist més afectades per la pandèmia.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram