Ester Capella

Ester Capella, a la clausura d’una jornada sobre el nou model d’habitatge social al Palau Robert. Foto: Lluís Sibilis/ACN

La Generalitat calcula començar les obres per construir habitatges en 11 solars dels 27 cedits per l’Ajuntament de Barcelona a partir del primer semestre del 2026. Així ho ha explicat aquest dijous la consellera de Territori, Ester Capella, a la clausura d’una jornada sobre el nou model d’habitatge social al Palau Robert. Aquests solars són els que ja tenen disponibilitat immediata perquè l’Incasol iniciï els concursos per edificar els 637 pisos d’ús social, que estaran ubicats al districte de Sant Martí i al de Sants-Montjuïc. La resta de solars fins a arribar als 27 espais sumaran un total de 1.700 habitatges socials a la ciutat.

D’aquesta manera, els 11 solars que ja no estan pendents de cap tràmit administratiu seran els primers on l’Incasol construirà els habitatges d’ús social. El següent pas serà la convocatòria d’uns concursos públics que, segons Capella, buscarà els “millors projectes per aconseguir l’excel·lència” i que compleixin els objectius en sostenibilitat i accessibilitat, entre d’altres.

“El compromís del Govern amb Barcelona passa per intensificar aquesta intervenció a través de la construcció d’habitatge de lloguer social”, ha afegit Capella.

La consellera de Territori també ha expressat el seu compromís de “rellançar” l’empresa pública com a “gran promotor públic de Catalunya” i ha recordat l’objectiu de construir 10.000 habitatges públics mitjançant diferents fórmules fins al 2026 arreu de Catalunya.

El passat 15 de gener, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la consellera de Territori, Ester Capella, van signar el conveni de col·laboració per a la cessió dels solars que l’Ajuntament va acordar amb la Generalitat cedir a l’Incasol per destinar-lo a habitatges d’ús públic per un termini de 75 anys. L’acord inclou la construcció d’almenys 1.700 pisos de protecció oficial, dels quals en aquesta primera fase se’n faran 637. La Generalitat, per la seva banda, hi destinarà 221 milions d’euros a través de l’Incasol, dels quals 82,81 milions d’euros en aquests primers 11 solars, on ja es pot actuar immediatament.

L’Incasol tindrà un termini de cinc anys per executar les obres i, un cop finalitzades, l’Agència de l’Habitatge de Barcelona s’encarregarà de l’adjudicació, amb una reserva mínima del 30% per a menors de 35 anys. L’Ajuntament, per la seva banda, pot demanar que una part es destinin a polítiques específiques d’habitatge d’àmbit municipal.

El problema de l’habitatge

Segons Capella, la dificultat per accedir a un habitatge tant a Barcelona com en altres municipis de Catalunya és “d’extrema gravetat”. “Hi ha qui ho nega, però la realitat és la que és”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha recordat que només el 2023 el preu del lloguer a Barcelona va pujar un 10% i que en els darrers deu anys ho ha fet un 60%, mentre que a la resta de Catalunya la xifra ha estat del 43%. “A ningú li ha pujat el salari ni les percepcions per jubilació en la mateixa proporció”, ha reiterat.

Sobre la publicació de l’índex de referència per aplicar un límit al preu del lloguer, mesura inclosa en la Llei d’habitatge i que ha de publicar el Ministeri, Capella s’ha mostrat confiada i ha dit que no té “cap dubte” que el govern espanyol mantindrà el seu compromís de fer-ho aquest mes de febrer, tal com es va comprometre.

Així, Capella ha dit que com més aviat es conegui l’índex, més aviat es podrà evitar que els preus de l’habitatge creixin i d’aquesta manera “s’estabilitzarà i equilibrarà” el mercat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram