Ajuntament Barcelona

El Tribunal Constitucional ha anul·lat l’impost municipal de plusvàlua, el que cobren els ajuntaments quan es produeix una venda, donació o herència d’un terreny o immoble. En concret, ha invalidat la manera com es calcula aquest tribut. El tribunal rebutja que l’impost es calculi amb una fórmula estàndard, partint de la base que el valor d’un terreny o immoble sempre puja quan es ven, dona o hereta, perquè no sempre és així. Un terreny pot vendre’s més barat del que s’ha comprat, per exemple, i de totes maneres el venedor hauria d’assumir l’impost de plusvàlua.

L’impost es paga als ajuntaments per l’augment del valor que un terreny urbà o habitatge pren quan es ven, es dona o s’hereta. Quan es tracta d’una compravenda, l’impost el paga la persona que ven. I quan es tracta d’una donació o una herència, l’assumeix la persona que la rep.

Tot i que l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU) és optatiu, un 90% d’ajuntaments l’apliquen. De fet, es considera el segon impost que dona més ingressos municipals, només per darrere de l’Impost de Béns Immobles (IBI). És per això que alguns consistoris ja han reclamat a l’Estat que prengui part en l’assumpte i, de fet, Hisenda assegura estar treballant ja en la reforma del tribut, ja que no és la primera vegada que la Llei Reguladora d’Hisendes Locals, que va impulsar el govern de José María Aznar, rep sentències en contra.

La decisió del tribunal complica, per tant, les finances de molts ajuntaments, però, per altra banda, pot ser beneficiosa per a alguns ciutadans que s’hagin vist obligats a pagar l’impost.

El pots reclamar?

Segons avançava TV3, el text del Constitucional dicta que els ajuntaments ja no poden cobrar aquest impost a partir de la sentència, amb data del 26 d’octubre. L’impost ja no és exigible per part dels ajuntaments, de moment, perquè ha estat declarat inconstitucional i, automàticament, queda exclòs de l’ordenament jurídic, explica la televisió pública catalana.

Però, i si ja l’has pagat? Pots fer-hi alguna cosa? El Constitucional, a més de comunicar la seva decisió, ha clarificat que la sentència no té efecte retroactiu i, per tant, no es poden reclamar els diners de l’impost si ja s’ha pagat. Per tant, per norma general, no es podran recuperar aquests diners, tot i que hi ha excepcions. Si hi ha feta una reclamació o recurs anterior a la data de la sentència (26 d’octubre) i pendent de resolució, la cosa canvia i sí que la decisió del Constitucional afectarà el cas. Si es va recórrer en el seu dia i es va desestimar el recurs, però s’està encara dins del termini per presentar un altre recurs, també.

Per tant, si s’ha impugnat l’impost abans d’aquesta data o s’està encara a temps de fer-ho abans que hi hagi dictamen ferm, el contribuent es podrà beneficiar de la decisió del tribunal. Però si ja s’ha fet el pagament del tribut i no hi ha cap recurs en marxa o sense sentència ferma, no es podrà recuperar.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram