centre naixements hospital martorell

Centre de naixements tancat provisionalment. Foto: FHSJD

El primer espai públic de Catalunya per donar a llum de manera natural, situat a l’Hospital de Martorell, ha suspès la seva activitat per manca de llevadores després que en els últims mesos n’hagin marxat set. Des de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu (FHSJD) asseguren que totes elles han deixat la feina “per motius personals” i que “han confluït diferents circumstàncies”, però des del Comitè d’Empresa al·leguen que el motiu real és la pressió i el volum de treball als quals es veuen sotmeses. La falta de personal, denuncien, és palesa a diferents unitats de l’hospital.

El centre de naixements de la FHSJD s’havia establert com un referent al territori per donar l’oportunitat a les famílies de tenir “un part natural en un entorn proper, íntim i segur”, tal com encara es pot llegir a la seva web, però des de principis d’any aquest espai ja no està disponible. Des de l’hospital, però, han volgut remarcar que la seva filosofia dels parts respectats i el “dret d’elecció” continua vigent.

També expliquen que s’han vist obligats al tancament provisional perquè, davant de la manca de llevadores, han hagut de prioritzar la sala de parts, que no es pot clausurar mai. Al centre de naixements, de fet, sempre hi havia d’haver dues llevadores i amb la situació actual de falta de personal no es podia assegurar el seu bon funcionament. És per això que van preferir suspendre l’activitat per prudència. “És una llàstima i ens ha sabut molt de greu”, afirmen, “però ja hem iniciat el procés de selecció per obrir-lo al més aviat possible”.

Amb tot, el Comitè d’Empresa avisa que no s’ha informat les mares que esperaven poder donar a llum al centre de naixements i algunes d’elles s’han trobat la sorpresa quan ja eren a l’hospital.

Un sol metge a urgències

El 2 de gener el Comitè d’Empresa de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell denunciava que durant tot aquell dia només hi havia un metge pel servei d’urgències. La dotació mínima, en canvi, hauria de ser de quatre metges en el torn de dia i tres en el de nit.

Diego López, president del Comitè d’Empresa, declara que tot i que van comunicar a la direcció la mancança de metges a urgències, “no ens van donar cap resposta ni solució”. L’episodi, tot i ser puntual, “va ser la gota que va fer vessar el got” perquè en moltes altres ocasions també han estat amb menys treballadors a urgències dels mínims establerts.

La gerència de l’hospital ha comunicat a aquest mitjà que es troben “en una època complicada per la manca de professionals a nivell generalitzat en el sector sanitari” i han afegit que s’han “reorganitzat per donar el millor servei possible”. López, però, opina que “hi ha uns cànons pels quals ha de passar la medicina i que no són ‘el que millor es pugui fer’, sinó el que ‘s’ha de fer’”.

En l’àmbit polític, el PSC de Martorell ha començat una recollida de firmes per demanar l’obertura de les urgències nocturnes al CAP i l’ampliació del servei de pediatria, que descongestionaria part de la feina de l’hospital. A més, Movem Martorell s’ha pronunciat a les xarxes a favor dels treballadors.

El 17 de gener a les 13.30 h hi ha convocada una concentració davant de l’hospital amb el lema “La sanitat és de tots”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram