Bad Gyal

Bad Gyal actuarà en la 30a edició del festival Sónar. Fot: ACN

El festival Sónar celebrarà la 30a edició a Barcelona el 15, 16 i 17 de juny i ho fa amb un programa transversal “que reflecteix el present i el futur de la cultura digital i la música electrònica”, és a dir, fidel a la seva trajectòria. Però més enllà de les seves dates, enguany s’expandirà fins a les festes de la Mercè. El certamen ha estat convidat a crear la música per al Piromusical que posa fi a la festa de la ciutat.

“Ens fa molta il·lusió. Els 30 anys d’història musical del festival els condensarem en 25 minuts, és un repte i quelcom divertit que la celebració de l’aniversari mereixia”, ha explicat el codirector del festival Ricard Robles.

Els destacats del cartell musical

El Sónar té enguany un pressupost un 8% més gran, de 10,35 milions d’euros, un 5,65% dels quals provenen de subvencions de les administracions públiques.

Al cartell musical, prèviament anunciat, destaquen Aphex Twin (12 anys després de la seva última visita al festival), Eric Prydz (presentant el show hologràfic HOLO), BICEP live, Bad Gyal, Fever Ray, Peggy Gou, Little Simz, Oneohtrix Point Never, Black Coffee, Angel Molina, Solomun, La Zowi, Samantha Hudson, The Blessed Madonna, Shygirl, Carles Viarnès & Alba G. Corral i Honey Dijon, entre molts altres noms.

Consulta el line-up del Sónar 2023 per dies

Novetats a Sónar de Dia

Sónar de Dia renova enguany la seva disposició d’espais i reconfigura per complet el seu escenari SonarVillage, el de la Plaça de l’Univers, per millorar l’experiència i combatre la calor, en previsió que “en farà més” ara i en el futur, ha dit el codirector Ricard Robles aquest dimarts. La plaça estarà gairebé coberta del tot, i l’escenari es mou al fons de la plaça. A més la zona de restauració que hi havia es trasllada del tot a l’interior del pavelló que també acull les activitats de Sonar +D.

La programació diürna oferirà també alguns grans espectacles tecnològics, com els de l’artista sonor i visual japonès Ryoji Ikeda, el genetista convertit en músic Max Cooper, el polivalent artista Oneohtrix Point Never, Kode9 amb el seu directe audiovisual ‘Escapology’ i el pianista i compositor Carles Viarnès presentant el seu nou àlbum ‘Hyper_O’ al costat de la visualista Alba G. Corral, entre molts altres noms.

Consulta el programa del Sónar de Dia

El Sónar de Nit

Pel que fa al Sónar de Nit, a Fira Gran Via, també presenta espectacles immersius de gran format, en els quals la tecnologia juga un paper destacat. Per començar, el divendres, l’enigmàtic artista de culte i padrí de l’electrònica moderna Aphex Twin actuarà al festival, 12 anys després de la seva anterior aparició.

La mateixa nit hi serà també el duo nord-irlandès BICEP amb el seu directe d’electrònica de ball dissenyat per a grans espais. I dissabte 17 de juny, l’estendard del house progressiu Eric Prydz presentarà ‘HOLO’, una gran producció audiovisual immersiva que esprem la tecnologia aplicada a les arts escèniques.

Consulta el programa del Sónar de Nit

La IA, protagonista de Sónar +D

L’onzena edició del Sónar+D, del 15 al 17 de juny a Barcelona, abordarà aquest any les implicacions “culturals, ètiques, econòmiques i industrials” de les noves eines i processos creatius vinculats a la Intel·ligència Artificial, segons han explicat els responsables del certamen. El programa inclou debats al voltant de l’aplicació d’aquesta tecnologia a la producció musical o audiovisual, o sobre les “amenaces” que comporta. En aquest sentit, també s’estudiarà com protegir la propietat intel·lectual “en aquesta nova realitat”.

Entitats i experts d’una trentena de països formaran part de les més de 130 propostes del programa, que, segons els seus responsables, vol situar Barcelona al mapa global de l’art, la ciència i la tecnologia.

Entre els participants més destacats de l’escena internacional destaquen l’artista visual Weirdcore, el productor i articulista Elijah, l’especialista en ètica robòtica Kate Darling o els estudis creatius Universal Everything del Regne Unit i Rhizomatiks del Japó.

També destaquen el director del programa de residències artístiques del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i la comissària del programa artístic del CERN-Centre Europeu per a la Recerca Nuclear. També hi haurà representants d’altres institucions com el MEET Digital Centre de Milà i d’empreses com Ableton o Soundcloud i col·lectius com Black Artist Database o Water & Music.

Consulta el programa del Sónar +D

Nova àrea expositiva

Un altre fet que es destaca és la nova àrea expositiva, Project Area, amb més de 80 projectes “rupturistes i innovadors”. Alhora hi haurà un festival de cinema creat per IA organitzat en col·laboració amb la UPF, així com dos fòrums de debat i dos simposis especialitzats amb un centenar d’experts que abordaran temes com la innovació en la música, la intersecció entre art, ciència i tecnologia i la IA i el seu paper en el nou paradigma de la Web3.

En l’àmbit de les actuacions musicals, el programa inclou les iniciatives de Kode9, Daito Manabe, Nosaj Thing, Jokkoo Collective, Max Cooper i Oneohtrix Point Never, Desert, Claraguilar i Ryoji Ikeda.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram