Grafiti

La neteja dels grafitis és gestionada per una empresa externa. Foto: Ajuntament de Barcelona

El conflicte entre els treballadors que s’encarreguen de la neteja de grafitis a Barcelona i l’empresa que gestiona aquest servei, FCC, continua enrocat, i si no canvien les coses, la disputa s’allargarà indefinidament.

El passat divendres es va viure la darrera mostra d’aquest conflicte. Els treballadors van realitzar una mobilització a la plaça Sant Jaume per mostrar el seu descontentament. Aquesta acció arriba després que a principis d’any, la plantilla convoqués una vaga del servei.

Però, quin és el problema? El cert és que els treballadors de neteja dels grafitis reclamen una actualització del conveni col·lectiu, és a dir, el document que determina sous, prestacions i horaris de la plantilla. L’última vegada que aquest document es va signar va ser l’any 2017, i tal com ha pogut comprovar el diari Línia, la firma d’aquell conveni es va fer amb una altra empresa, CESPA, que aleshores era qui gestionava la neteja de les pintades en parets o mobiliari públic.

Sens dubte es tracta d’una situació anòmala, més quan aquest conveni tenia vigència fins a l’any 2020 i, per tant, és previ a la pandèmia i a l’augment disparat de la inflació.

Ara, segons indiquen des de CCOO, les negociacions per signar un nou conveni continuen pel mateix camí que fa tres mesos, quan es va convocar la vaga del servei. “Després de diverses assemblees realitzades amb la plantilla i més d’un any de negociació del conveni col·lectiu, ens trobem en un atzucac, amb les negociacions encallades i sense avenços”, afirmen des del sindicat. “Portem molt temps plantejant a l’empresa diverses reivindicacions sense rebre resposta o solució”, afegeixen.

Un contracte milionari

L’Ajuntament de Barcelona va treure a concurs el servei de neteja de grafitis de la ciutat per un preu de 12,5 milions d’euros sense IVA. De totes les empreses que es van presentar, FCC va fer l’oferta que rebaixava en més quantitat el preu de sortida. En total, la gran empresa espanyola va oferir 11,9 milions.

El servei hauria de finalitzar enguany, però es podria prorrogar durant 12 mesos més. És per això que els sindicats denuncien que FCC estaria retardant la firma del conveni. “L’empresa es nega a escoltar les reivindicacions de la plantilla i a asseure’s a negociar amb voluntat real d’assolir un acord, i només es dedica a dilatar les negociacions sense produir cap avenç significatiu”, afirmen.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram