pacients del programa RAF

Algunes pacients del programa RAF. Foto: Ajuntament

Més de 13 milions de persones s’han contagiat de covid a Espanya. D’aquests, es calcula que 1 de cada 10, és a dir, més d’un milió, està afectat per l’anomenada covid persistent, una malaltia que afecta diverses parts del cos. De fet, la pateixen persones que, malgrat haver superat la covid, continuen manifestant símptomes més de sis mesos després d’infectar-se. “Sol ser gent que no havia estat mai malalta i ara es troba amb aquesta situació i necessiten suport”, afirma a Línia Rosé Soler, cap del departament de Salut Comunitària de l’Ajuntament de Sant Boi.

Davant d’aquest problema de salut, Duet Sports, adjudicatària de la gestió del pavelló Pau Gasol de Sant Boi, va posar en marxa una iniciativa que, des del punt de vista de l’esport i l’activitat física, volia ajudar aquestes persones. En concret, combatia els efectes de la covid persistent a través del treball de la musculatura. Però aquesta afectació va més enllà dels músculs i, en segons quines persones, pot arribar a deixar seqüeles respiratòries, cardíaques i fins i tot psicològiques.

És per aquesta raó que el consistori santboià va decidir recollir el guant de Duet Sports i col·laborar plegats per dissenyar un programa que abordés la covid persistent des de diferents àmbits. És per aquest motiu que a la feina física amb els pacients s’hi ha afegit un espai de suport psicològic, facilitat per l’Ajuntament. D’aquesta manera naixia el Programa de Recuperació mitjançant l’Activitat Física i Salut Post Covid-19 (RAF), que des de fa algunes setmanes ajuda 40 santboians afectats amb covid persistent.

De totes les edats

Segons explica la regidora d’Esports de Sant Boi, Antonia Barragán, en una conversa amb aquesta publicació, l’espectre d’edat dels pacients oscil·la entre els 25 i els 65 anys. L’edil destaca que el programa és una prova pilot amb voluntat d’esdevenir un servei fix per a la comunitat, preferiblement gratuït, tot i que encara s’ha d’estudiar.

Barragán informa que aquesta prova pilot s’acabarà el primer trimestre del 2023. Llavors serà el moment d’analitzar-ne els resultats i veure com ha funcionat entre els pacients. “A falta de l’informe científic, tenim molt bones sensacions”, reconeix la regidora. Soler, per la seva banda, corrobora aquesta percepció. “Els professionals ens informen que els pacients milloren”, afirma.

Amb tot, aquest és un projecte multidisciplinari en el qual col·laboren els CAP i la unitat de rehabilitació de l’Hospital Sant Joan de Déu, que han derivat pacients cap al projecte, als quals s’atén segons les seves necessitats. També cal destacar l’ajut de Francisco Mena, metge especialitzat en aquesta afecció.

A més, Barragán i Soler remarquen la feina que fan els psicòlegs, que proporcionen un suport emocional sovint oblidat. “El fet de sortir de casa i veure que hi ha gent que pateix com ells és molt beneficiós. Els ajudem a perdre la por”, assenyala Soler, que lamenta que no se’n parli gaire dels efectes de la covid persistent, ara que la pandèmia ha afluixat.

Sigui com sigui, Soler planteja la possibilitat de crear, en un futur, grups de suport on els afectats puguin expressar les seves emocions i neguits.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram