Guàrdia Urbana

El síndic de Barcelona ha analitzat 13 comissaries de la Guàrdia Urbana. Foto: Síndic

L’estat de les comissàries a Barcelona. La darrera investigació del síndic de la ciutat, David Bondia, s’ha centrat a determinar en quin estat i quines mancances tenen les Unitats Territorials de la Guàrdia Urbana a la capital catalana.

L’informe resultant de les tretze visites als equipaments policials fetes pel síndic des de finals del 2021 no deixa de ser revelador, ja que posa en relleu tots els aspectes que els equipaments policials podrien millorar i aquells en què s’estan duent a terme actuacions positives.

Deficiències en els edificis

La primera conclusió a la qual ha arribat el defensor de la ciutadania és que “els edificis no resulten coherents per acollir els serveis que presenten”. Bondia considera que “cal millorar els espais de comissaria”, perquè hi manquen “vestidors, especialment femenins, davant l’increment de les dones en la plantilla”. En aquest sentit, l’informe assenyala que la comissaria de Sants-Montjuïc està en un edifici del 1898, “sense idoneïtat per allotjar els serveis policials, amb dèficit de llum natural, la qual cosa genera unes condicions de feina no adequades”.

Alhora, el síndic considera que en algunes comissaries seria necessari millorar “les condicions d’accessibilitat i eliminar algunes barreres arquitectòniques”.

El problema sorgeix pel fet que la majoria de comissaries estan ubicades en edificis preexistents. “Només la Unitat Territorial de Gràcia està en un edifici dissenyat per a l’ús policial al qual està destinat”, explica la Sindicatura.

Manca de seguretat

Un altre dels elements que preocupen el defensor de la ciutadania és la manca de seguretat en alguns edificis. “Totes les dependències disposen de videovigilància a l’exterior de l’edifici, i gran part de les Unitats Territorials disposen de pilones o elements per protegir l’accés”, afirma el document per afegir que el problema de la seguretat sorgeix “una vegada dins de la instal·lació”.

En aquest sentit, la Sindicatura alerta que algunes comissaries permeten que “les persones puguin accedir, sense problemes, a les dependències d’accés restringit”.

El problema de les sales de detenció

Tal com recorda el síndic, des de l’any 2021 totes les persones detingudes per la Guàrdia Urbana són traslladades a la comissaria de les Corts dels Mossos d’Esquadra. Només les persones detingudes per qüestions relacionades amb la seguretat viària són traslladades a la comissaria de la Guàrdia Urbana de la Zona Franca.

En les zones de detenció de les dues comissaries s’han detectat mancances. A la Zona Franca, tot i que el defensor de la ciutadania considera que les cel·les estan netes, creu que el seu estat de conservació és “millorable”. “La ventilació és escassa, no disposen de llum natural i la temperatura de l’espai és baixa”, diu l’informe. A més, quan una persona és detinguda, “l’únic lloc on s’enregistra imatge i so és a les sales d’escorcolls”. “Tampoc no es garanteix la intimitat de la persona escorcollada, atès que les imatges es veuen reflectides als monitors que hi ha al passadís des d’on l’agent de custòdia les pot veure, i també altres persones que estiguin en aquell espai”, lamenten des de la Sindicatura.

A tot això cal sumar-hi el fet que les càmeres de videovigilància no estan presents en tot el recorregut de la persona detinguda. El síndic es refereix a “les escales que comuniquen amb la planta superior, on la persona detinguda s’ha d’entrevistar amb el lletrat o lletrada”. Amb tot, a instàncies del síndic, l’Ajuntament estaria posant remei a aquesta mancança.

Pel que fa a la sala de detencions de la comissaria de les Corts, tot i ser una dependència dels Mossos d’Esquadra i, per tant, on la Sindicatura no té competència directa, l’informe també hi detecta aspectes a millorar. “És un espai sense llum natural, amb una il·luminació poc agradable i insuficient per adaptar-se a les necessitats de les persones detingudes i amb mala ventilació i pèssimes condicions de climatització”, denuncia la Sindicatura. “En general hi ha mala olor i, el dia de la nostra visita, alguna de les persones detingudes al·legava fred”, afegeix.

A més, l’informe considera que la sala d’escorcoll és “petita i no té mecanismes per evitar lesions davant de situacions que requereixin fer una contenció”. “Els mateixos agents reconeixen que seria molt recomanable tenir encoixinat a la cel·la per evitar lesions, ja que la sala és molt petita i a l’hora de realitzar contencions es farien amb més seguretat si la sala es dissenyés de manera diferent”, diuen. Finalment, la Sindicatura considera que les imatges de les càmeres de l’àrea de custòdia que actualment es conserven durant 30 dies s’haurien de guardar, almenys, durant tres mesos.

Per altra banda, la investigació del síndic se centra en totes aquelles sales de detenció que van quedar inutilitzades a partir del 2021 a la resta de comissaries. Aquestes, per al defensor de la ciutadania, podrien destinar-se a altres usos.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram