Remençada Montornès

Un moment de La Remençada. Foto: Ajuntament de Montornès

El 4 de gener de 1485, Montornès del Vallès vivia un dels fets més importants de la seva història: la batalla decisiva de la Segona Guerra Remença, que enfrontava els aristòcrates i la pagesia, que es queixava dels abusos del sistema feudal. En aquest episodi, la pagesia local i comarcal vallesana, encapçalada pel pagès montornesenc Bartomeu Sala, derrotava l’exèrcit enviat per la Diputació de Catalunya i comandat per Pere Anton de Rocacrespa, i aconseguia posar fi a aquests abusos de poder.

Això és el que recorda cada any des d’en fa deu l’espectacle musical La Remençada, que vivia una nova edició d’èxit dissabte 25 de maig, de la mà de l’Associació La Remençada. La representació, escrita per Xavier Bertran i musicada per Xavier Baurier, va estar dividida en sis actes, es va fer a diversos espais del municipi i va comptar amb prop d’un centenar d’actors dirigits per Toni Figuera.

Des de l’entitat destaquen que en aquests 10 anys la proposa ha crescut “amb la participació directa de moltes entitats, gremis comercials i professionals”, fins a convertir-se, no només en un dels grans actes del municipi, sinó també en una cita anual destacada en el panorama cultural català. “Tot i que la proposta va néixer com una commemoració històrica local, estava clar que transcendiria el marc de Montornès, tant per la importància general del tema com per l’ambició del seu tractament escènic”, assenyalen.

Deu anys després del seu naixement, l’entitat avança que ara “l’aspiració de La Remençada és acabar formant part del llistat d’honor dels grans espectacles imprescindibles del calendari cultural català”, com la Patum de Berga, el carnaval de Sitges o la Passió d’Esparreguera.

En aquest sentit, des de l’associació diuen que continuaran treballant fins a aconseguir-ho, i com a exemple de la feina feta expliquen que al voltant de l’obra “estan naixent projectes nous”, com una Remençada Jove amb escoles i instituts o una cantata per a corals de les cançons de l’obra. Perquè, com queda clar, de revoltes pageses fa segles que en vivim.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram