Dona caminant mascareta

Salut demanarà a l’Estat que torni a autoritzar les baixes automàtiques com es va fer durant la covid. Foto: Maria Aladern / ACN

La Generalitat ha decidit tornar a fer obligatòria la mascareta als centres sanitaris arran de l’important increment dels virus respiratoris en les últimes setmanes. El conseller de Salut, Manel Balcells, explicava la decisió el passat divendres a la xarxa X: “L’increment de virus respiratoris ens ha dut a decidir que a Catalunya la mascareta sigui obligatòria als centres sanitaris. Agraeixo la tasca dels professionals en aquest moments d’incidència del virus de la grip i afeccions respiratòries”.

Per la seva banda, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, sosté que la incidència dels virus respiratoris podria baixar en un parell de setmanes. En una entrevista a RAC1, Cabezas ha explicat que s’actuarà en funció de les xifres. La secretària ha admès que es tracta d’una situació relativament “nova” que cal “estudiar i valorar”. “És important assegurar que tothom porti la mascareta en aquests entorns on és fàcil contagiar-se”, ha insistit.

Recomanable en altres espais

Pel que fa al final de la mesura, Cabezas afirma que arribarà quan baixi la incidència de l’onada epidèmica. Tot i així, de moment descarta que es pugui ampliar aquesta obligació al transport públic o bé a les farmàcies, on es manté com una “recomanació”. En quant a les residències, també es mouen en aquest mateix marc per garantir el “màxim contacte emocional”.

També recorda que en aquests equipaments la majoria de persones estan vacunades i que la situació és força estable. Malgrat això, subratlla que la gent s’està vacunant “poc” aquest hivern. Per exemple, en el cas dels majors de 80 anys, ho ha fet un 66% per grip i un 59% per covid. “Hi ha un marge clar de millora”, ha conclòs. De fet, el director de l’àrea assistencial del Catsalut, Ignasi Carrasco ha explicat també en una entrevista a Rac 1 que preocupa aquesta baixa taxa de vacunació de la grip entre els majors de 60 anys, que és del 47%. “S’ha demostrat que la vacuna serveix per reduir els ingressos hospitalaris i la mortalitat per grip”, ha apuntat Carrasco, que ha afirmat que preferiria que la taxa de vacunació fos més alta.

La baixa automàtica

Salut també ha explicat a l’ACN que en la reunió d’aquest dilluns del ple extraordinari del Consell Interterritorial del Sistema de Salut, a la qual assistirà la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, demanarà que l’Estat torni a permetre les baixes automàtiques i les declaracions responsables d’absència, figures que ja van funcionar durant la covid en el marc de l’estat d’alarma, i que s’han de regular al conjunt estatal.

No hi ha col·lapse

El director de l’àrea assistencial del Catsalut, Ignasi Carrasco, ha negat aquest diumenge que l’alta transmissió de virus respiratoris hagi col·lapsat els centres sanitaris i ha assegurat que hi ha “un augment d’activitat” que posa en “tensió” serveis com el d’atenció primària o serveis d’urgències hospitalàries”. “Col·lapse vol dir que no es pot atendre la ciutadania i això no està passant”, ha argumentat Carrasco en una entrevista a RAC1. En tot cas, ha admès, hi ha “més demores de les habituals” a l’hora de poder atendre els pacients i ubicar-los en llits d’hospitalització.

Sobre l’ús obligatori de la mascareta en centres sanitaris, Carrasco ha assenyalat que ja s’utilitzava en les darreres setmanes com a mesura de prevenció. En aquest sentit, no considera que s’hagués hagut de recuperar abans. “Cada centre sap la situació que té i a cada lloc han pres la decisió més oportuna”, ha afegit.

Pel que fa l’obligatorietat en altres àmbits com les residències o en el transport públic, ha comentat que s’analitzarà en funció de com evolucioni l’epidèmia de grip i que és Salut Pública qui donarà les recomanacions. “Soc partidari de fer totes les mesures per intentar reduir la transmissió dels virus respiratoris perquè ens trobem en un moment de gran impacte en el sistema de salut”, ha opinat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram