UCI

Les persones que han patit una infecció greu tenen més immunitat. Foto: Laura Fíguls/ACN

Immunitat: la paraula que importa si parlem de com podem vèncer el virus de la Covid-19. Quant dura la immunitat si hem passat la malaltia? La immunitat és igual per a tothom? Quant temps d’immunitat tenim si ens vacunem?

Aquestes són algunes de les preguntes que intenta respondre l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) a través de l’estudi COVICAT i per a les quals cada vegada hi ha més respostes.

L’estudi, que s’ha anat fent des de l’inici de la pandèmia i en el qual han participat 10.000 voluntaris, ha pogut demostrar que, “en les persones infectades, els anticossos van persistir fins nou mesos després de la infecció”. Així mateix, ISGlobal assenyala que les persones adultes que han patit una infecció més greu i que han estat ingressades en un hospital o en una unitat de cures intensives presenten anticossos més robustos.

Si ets fumador, pitjor

“També vam avaluar si l’estil de vida i els factors individuals estaven associats amb la manera amb què la persona responia a la infecció”, expliquen des de l’organització. Aquesta prova va determinar que els fumadors mostren respostes d’anticossos més dèbils després de la infecció per Covid-19. “Va ser una troballa molt constant fins i tot després de tenir en compte la gravetat de la infecció, l’edat i el sexe de la persona”, diu l’institut. És per aquest motiu que ISGblobal té sospites que les persones fumadores tenen més riscos de mort per la malaltia.

Immunitat en menors

El COVICAT també ha examinat com els nens i les nenes responen al virus en comparació amb els adults. “Dins d’una família, els adolescents tenien menys probabilitats d’infectar-se que els seus pares”, afirma l’ISGlobal. “Els adolescents produïen sobretot anticossos IgG contra la proteïna Spike del SARS-CoV-2, però no presentaven respostes antinucleocàpsides, cosa que podria indicar una infecció menys estesa”, sentencien.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram