Platges

Les accions que s’han fet per aturar la regressió de les platges a la metròpoli no han funcionat. Foto: AMB

El litoral metropolità és, sense cap mena de dubte, un dels més castigats del territori català. La costa de la zona ha estat maltractada durant segles. Des de la industrialització, quan moltes fàbriques es van situar a primera línia de mar, fins a temps més recents, amb la construcció d’edificis, trens i autopistes, la història del litoral és una història de lenta destrucció.

Determinar-ne el futur es fa difícil. En els darrers temps han desaparegut el 15% de les platges metropolitanes, segons estimacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). De fet, com la mateixa AMB reconeix, avui dia les platges de la zona metropolitana sud perden sorra que va a parar a les costes del Garraf, concretament a Port Ginesta.

Sense solució (de moment)

Tot el que s’ha fet per evitar aquesta regressió ha estat en va. “L’ampliació del Port proposava un transvasament de sorra del sud cap al nord”, afirmen des de l’AMB. Malgrat això, “l’execució d’aquest transport, que s’ha fet des de l’any 2007, no ha tingut l’efecte desitjat, ja que s’han detectat zones amb una clara regressió i on l’aportació de sorra no ha permès l’estabilització de les platges”, afegeixen.

A tot això cal sumar-hi que algunes platges, com la de Gavà, han perdut un volum important de sorra, fet que posa en perill “algunes instal·lacions i propietats”, i que els temporals metrològics adversos han portat algunes platges metropolitanes a “un estat crític”.

És per tots aquests motius que l’ens supraterritorial ha encarregat un estudi sobre el moviment dels sediments de sorra a la profunditat marina a les costes de cinc dels seus municipis.

L’estudi es durà a terme al Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà, Castelldefels i a les platges barcelonines de Sant Sebastià, Sant Miquel, Barceloneta, Somorrostro, Nova Icària, Bogatell, Mar Bella, Nova Mar Bella i Llevant.

La iniciativa, valorada en 90.000 euros, té com a objectiu “aprofundir en el coneixement sobre l’evolució de les sorres en aquesta franja litoral, conèixer el comportament del fons i poder estimar acrecions i erosions en tota aquesta franja”. És a dir, poder comprendre com es mou la sorra per evitar la desaparició de les platges.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram