Estació de tractament d'aigua potable (ETAP) del Ter

L’Estació de tractament d’aigua potable (ETAP) del Ter, al Vallès Oriental, serà una de les infraestructures que més diners rebrà. Foto: Caterina Tallón/ACN

El projecte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2024 preveu una inversió de 1.190,6 milions d’euros a les comarques de la vegueria de Barcelona, un 8,9% més que l’any passat. Les principals partides són per a projectes de l’àmbit de la salut, la mobilitat, als equipaments educatius i a la gestió del cicle de l’aigua. En aquest sentit, destaquen projectes com la continuació de les obres de la línia 9 del metro (165,2 milions); la modernització i millora de l’Estació de tractament d’aigua potable (ETAP) del Ter, al Vallès Oriental (125,9 milions), o les inversions als hospitals de Viladecans, el nou hospital d’atenció intermèdia de Mataró o el nou centre ‘satèl·lit’ del Taulí, entre d’altres.

Els 1.190,6 milions d’euros que la Generalitat preveu destinar a la vegueria de Barcelona inclouen la inversió real prevista (1.006,3 milions), més les transferències de recursos a altres agents o transferències de capital (86 milions) i 98,3 milions provinents de romanents de fons europeus no executats que s’incorporaran al pressupost del 2024.

Per comarques, destaca la inversió prevista al Vallès Oriental i al Barcelonès, on se supera la mitjana catalana en inversió per habitant. En aquests territoris la inversió mitjana és de 473 euros i 276 euros per habitant, respectivament, mentre que la mitjana catalana és de 248 euros.

Més inversions en educació, mobilitat i gestió de l’aigua

En l’àmbit de la mobilitat, el Govern destinarà un total de 282,4 milions a projectes com les inversions en la Línia 9 del metro, el perllongament de la Línia Llobregat-Anoia d’FGC o el carril bus d’entrada a Barcelona a la B-23. Pel que fa a la gestió del cicle de l’aigua, s’invertirà en equipaments com l’ETAP del Ter, ubicada entre Cardedeu, Llinars i la Roca del Vallès.

En educació, es destinaran partides per a la construcció de nous centres i la millora i ampliació de les instal·lacions existents. Només al Barcelonès, les inversions i obres en escoles i centres educatius suposen una inversió global de 49,5 milions. També es convertiran en instituts escola dues escoles de Cabrera de Mar, Sant Pol de Mar i Terrassa.

I pel que fa a la salut, s’invertiran 159 milions en la millora de les instal·lacions de centres com l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, l’Hospital del Mar, l’Hospital de Viladecans o l’Hospital de Mataró. També es destinaran 28 milions al programa d’Atenció Primària durant aquest 2024.

D’altra banda, els comptes preveuen destinar 40,9 milions del Fons de Cooperació Local a millorar el funcionament dels governs locals; 4,4 milions en bestretes per al Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC); 228,65 milions al contracte programa de drets socials amb els ens locals i 32,9 milions a polítiques d’igualtat i feminismes amb els governs locals.

Addicionalment, es transferiran 162 milions a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), 14,4 milions al Sincrotró ALBA, 7,7 milions al Consell de col·legis de procuradors per a justícia gratuïta, 3 milions al finançament de les obligacions municipals de Badia del Vallès, 1,9 milions al Centre de Recerca Agrigenòmica i 1,7 milions al barri de la Mina.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram