Observatoris Homofòbia Catalunya Euskadi

Els activistes demanen una reunió amb la ministra d’Igualtat per impulsar la llei trans. Foto: Maria Aladern / ACN

L’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya i l’Ikusgune d’Euskadi han impulsat aquest dimarts la primera xarxa d’observatoris contra l’LGTBIfòbia de l’Estat. L’objectiu de la iniciativa és que esdevingui el punt d’unió de tots els observatoris espanyols i que se’n comparteixin les dades per elaborar registres més rigorosos.

“Això ens donarà més força per anar a les administracions a demanar més recursos i que ens tinguin en compte a l’hora d’implementar les polítiques”, ha dit el coordinador de l’Observatori, Cristian Carrer, durant la roda de premsa, que ha tingut lloc al Centre LGTBI de Barcelona, l’espai municipal de referència sobre diversitat sexual i de gènere a la ciutat.

Reunió amb la ministra

Els activistes han demanat una reunió amb la nova ministra d’Igualtat, Ana Redondo, per impulsar la llei trans. “No permetrem cap retrocés”, ha dit el president de l’entitat, Eugeni Rodríguez. En aquest sentit, ha agraït la feina de l’exministra Montero, que “ha deixat el llistó molt alt”. Rodríguez ha recordat que va costar molt tirar endavant la llei, i ha demanat a Redondo que reconegui la xarxa d’observatoris com una nova eina a tenir en compte per incorporar una mirada més completa del col·lectiu.

En una interpel·lació directa a la ministra, Rodríguez ha dit que es posen a la seva disposició per treballar plegats, però ha alertat que en cap cas pot comptar amb l’entitat per “retrocedir” en drets. “No pot comptar amb nosaltres per legitimar o naturalitzar l’odi o per fer polítiques TERF”, ha insistit. En aquest sentit, ha exigit a l’administració polítiques públiques “clares” per aturar l'”odi” i l'”acarnissament” a les dones trans.

El president de l’entitat ha dit també en roda de premsa que espera que altres observatoris d’arreu de l’Estat se sumin a la iniciativa i estima que el febrer del 2025 la xarxa ja compti amb dades prou precises en l’àmbit estatal. Un cop acabada la presentació, els representants de l’Observatori i de l’Ikusgune s’han reunit amb el comissionat LGBTI de l’Ajuntament de Barcelona per donar a conèixer l’eina i, a la tarda, visitaran el Síndic de Greuges.

Les dades

L’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya ha registrat 272 incidències al territori en el que va d’any, un 22% més que el 2022 (237). Calculen que les dades del 2023 seran  similars a les del 2021, quan es van registrar 284 incidències. De les registrades enguany, 140 han estat a  la ciutat de Barcelona, un 51,5% del total.

Pel que fa a les tipologies de les incidències, l’homofòbia és la més habitual de totes i correspon al 55% dels casos que ha rebut l’observatori. També s’han registrat 73 incidències per transfòbia i 22 per bifòbia. Segons els àmbits, el 42% s’han produït a l’oci nocturn, el 26% a la via pública i, ja per sota del 10%, al transport públic i a internet. Segons el tipus d’agressió, s’han registrat 69 agressions verbals, 65 agressions físiques i 62 discursos d’odi.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram