Obres Midcat

Les obres es van aturar el 2011. Foto: Facebook (Plataforma Resposta Midcat)

La guerra a Ucraïna ha reforçat la idea que Europa necessita deixar de dependre del gas rus. En aquest context, s’ha tornat a posar damunt la taula la possibilitat de reprendre el projecte del Midcat, el gasoducte que havia de permetre portar el gas d’Algèria a Europa a través del litoral mediterrani de la península Ibèrica. El primer tram del gasoducte, que havia d’anar de Martorell a Figueres, es va començar a construir el 2010, però va quedar aturat el 2011 a Hostalric perquè el govern francès no confiava en la rendibilitat del projecte. El 2019 va quedar paralitzat del tot. Fins ara?

Moltes veus han parlat en les últimes setmanes de recuperar el Midcat. Ho han fet el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; el president del Govern, Pere Aragonès (si bé ha matisat que ha de servir per transportar hidrogen verd) o el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, entre d’altres.

Però el moviment ecologista, que ja es va oposar al Midcat en el seu moment, té clar que aquest no és el camí. “El consum de gas no té futur”, diu, contundent, Rafa Diez, integrant de Martorell Viu, que recorda que els compromisos polítics per reduir les emissions de CO2 són incompatibles amb l’aposta pel gas. “L’argument és que, com que la infraestructura ja està començada, ara ja va bé acabar-la, però no té sentit: quan la tinguem acabada ja haurà quedat obsoleta”, assegura, alhora que defensa que “la visió ha de ser a llarg termini”.

El diari Línia ha volgut conèixer el posicionament de l’Ajuntament de Martorell sobre la possible represa del Midcat, però no ha estat possible obtenir-ne resposta.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram