Sensellarisme

La Sindicatura demana canvis en l’ordenança per protegir les persones sense llar. Foto: Albert Alexandre

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona que asseguri que els agents policials apliquen “de manera adequada” l’ordenança de civisme després d’analitzar el cas d’un home sensesostre que va rebre 42 sancions per accions derivades de la seva situació. L’home va presentar una queixa l’agost de l’any passat, ja que la Guàrdia Urbana li havia interposat fins a 25 denúncies per conductes, com per exemple manca d’higiene personal, dormir en espais públics, ús incorrecte de bancs o consum d’alcohol al carrer. La Sindicatura ha criticat l’actuació municipal i ha reclamat al consistori un abordatge integral del sensellarisme.

Després d’examinar el contingut de la queixa, que l’home va posar acompanyat de la Fundació Arrels, la Sindicatura va demanar informació a l’Ajuntament. En una de les respostes, aquest explica que l’home protagonitza un cas concret que cal diferenciar de la resta de persones sense llar pel comportament que presentava. Així, relata que l’home, que es col·locava als carrers propers a la plaça d’Eivissa, increpava les persones de la zona, insultava els comerciants i ocupava espais públics impedint el seu ús a altres persones, sovint sota els efectes de l’alcohol i amb una actitud irascible. A més, assegura que són els mateixos veïns els que requereixen la presència de la Guàrdia Urbana i que l’home no admet l’ajuda que se li ofereix.

En la seva resolució, la Sindicatura critica que l’ordenança de civisme no té en compte la situació de les persones sense llar i afegeix que l’Ajuntament no proveeix aquestes persones d’una xarxa pública perquè tinguin una alternativa per fer un manteniment de la seva higiene i garantir el seu dret de pernoctació fora de l’espai públic. En tot cas, afegeix que la forma d’abordar les situacions de sensellarisme no pot ser la punitiva.

Pel que fa a la Guàrdia Urbana, la Sindicatura considera que s’haurien d’implementar mesures preventives internes i indicadors clars a fi de poder determinar si alguns dels agents actuen amb motivacions aporofòbiques. A més, reivindica un contacte fluid entre el cos policial i les entitats que atenen les persones sense llar.

Actuació “no adequada”

Per tot plegat, la Sindicatura considera que l’actuació de l’Àrea de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona “no ha estat adequada”, ja que s’ha intervingut només de manera punitiva, amb la finalitat de restablir l’ordre públic.

La Sindicatura també recomana que s’articulin mecanismes per informar els òrgans instructors sobre la situació de vulnerabilitat de les persones sense llar denunciades, a fi que no s’imposi la sanció. A més, insta l’Institut Municipal de Serveis Socials a impulsar una estratègia per tal de potenciar els processos d’intervenció i de reinserció del col·lectiu.

D’altra banda, el síndic diu que, en el marc de la revisió de l’ordenança, s’exclogui de la seva aplicació les persones sense llar fins que el consistori no es doti d’una xarxa de serveis que els permeti dur a terme les seves activitats quotidianes fora de l’espai públic.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram