AMB

L’AMB és una raresa dins del marc estatal i per això ha tingut dificultats per rebre els fons europeus. Foto: AMB

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) calcula que podria haver rebut més de 1.000 milions d’euros dels fons europeus de recuperació després de la pandèmia. Aquesta important xifra, segons ha avançat el diari El País, de moment, quedarà reduïda a la mínima expressió: 42 milions d’euros.

Què ha passat? Per què l’ens metropolità no rebrà els diners que tenia al cap? La qüestió té a veure amb l’essència de l’organisme. L’AMB, en ser un ens supramunicipal, no pot optar a la pluja de milions vinguts des de Brussel·les. Sí que ho podrà fer, en canvi, Madrid perquè té una governança centralitzada. Així, l’AMB ha rebut 42 milions que són el 50% dels que va poder demanar, però creu que si hagués pogut presentar-se a totes les convocatòries que va preparar i per les quals optava a 2.700 milions, n’hauria rebut més de 1.000.

Dos contractes

Els 42 milions que l’AMB rebrà pròximament corresponen a dos contractes. El primer té a veure amb la mobilitat i està valorat en 40 milions i el segon està relacionat amb la recollida de residus i ascendeix a dos milions. Es tracta d’inversions relacionades amb la zona de baixes emissions o la implantació de la bicicleta elèctrica compartida a la metròpoli.

Malauradament, segons apunten des de l’AMB en declaracions al diari generalista, les normatives imposades des del Govern espanyol han fet que els municipis de la regió s’haguessin de presentar per separat. Tot i que han rebut fons europeus, no tenen la capacitat tècnica que té l’AMB ni les competències que, en molts casos, correspon a l’ens metropolità. “Estem veient si els municipis poden aprofitar els projectes que tenim, però es perdran diners”, ha afirmat el gerent de l’AMB Ramon Torra.

Aquest greuja comparatiu, en realitat, s’explica pel fet que el Govern espanyol, a l’hora de repartir els fons, va prendre els municipis i la seva població com a referència per garantir l’equitat entre els territoris. En aquest sentit, l’AMB suposa una raresa dins l’Estat i per aquest motiu s’ha vist afectada negativament en el repartiment de fons europeus.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram