Agent Guàrdia Urbana

La sensació d’inseguretat a la metròpoli torna als nivells d’abans de la pandèmia. Foto: Arxiu

La sensació d’inseguretat repunta a l’àrea metropolitana de Barcelona, segons dades de l’Institut Metròpoli. Tal com indica l’organisme en el seu informe de conclusions de l’Enquesta de Victimització, durant el 2022, el 23,2% de la ciutadania que vivia al territori va assegurar haver patit, com a mínim, un fet delictiu.

“Es pot tractar, per exemple, de robatoris de bossa o cartera, de delictes contra els vehicles o d’agressions o amenaces amb components d’odi i discriminació”, afirmen des de l’institut.

La xifra suposa un augment d’1,7 punts percentuals respecte a 2021, quan l’índex de victimització va ser del 21,6%, i se situa en valors semblants als anteriors a la pandèmia.

Per territoris

Si parlem de sensació d’inseguretat, no a tots els municipis de la metròpoli hi ha la mateixa percepció. Segons l’enquesta, com més gran és la ciutat més creix “la proporció de víctimes”.

Així, el 26,7% dels residents a Barcelona s’han sentit víctima d’almenys un delicte, fet que situa aquesta ciutat com la que té l’índex de victimització més elevat de tota l’àrea metropolitana.

A la zona del Besòs, el 22,3% de la població s’ha sentit víctima d’almenys un delicte. En aquest àmbit territorial, la victimització és més alta entre els residents de Santa Coloma de Gramenet (23,6%) i Badalona (21,9%).

A la zona del Llobregat, l’índex de victimització arriba al 22,2%. L’Hospitalet de Llobregat té un índex del 26,6%, i Cornellà de Llobregat del 17,6%.

Valoració de la policia

La valoració de la policia ha viscut un quasi imperceptible repunt aquest any. Així, la valoració que la població metropolitana fa dels cossos policials, és d’un 7,16 de mitjana sobre 10 en el cas dels serveis que presten els Mossos i d’un 6,69 pel que fa a la Policia Local. En l’anterior edició de l’enquesta, les notes van ser del 7,1 i el 6,68, respectivament.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram