Botellots

Menys vida social i menys oci nocturn no vol dir menys consum d’alcohol entre els joves. Foto: Jordi Pujolar/ACN

La pandèmia no està sent fàcil per al jovent. A més de les dades que assenyalen que les malalties de salut mental i els suïcidis han augmentat en el darrer any, ara cal afegir-hi un element més que demostra la deriva incerta de les noves generacions.

La Diputació de Barcelona ha fet una enquesta d’hàbits relacionats amb la salut a 5.085 joves d’entre 15 i 16 anys on una de cada tres persones afirma que consumeix més alcohol ara que abans de la pandèmia. Les dades de l’estudi van ser publicades aquesta setmana en el marc del Dia Mundial sense Alcohol de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

“Un 37,7% va declarar consumir-ne més que abans, un 31,4% igual i un 30,9% menys”, expliquen des de l’ens supraterritorial. Així mateix, les dades demostren que aquest augment del consum és una mica més accentuat en els nois que en les noies.

Les restriccions no aturen el consum

Contra allò que podria semblar, menys vida social i menys oci nocturn no vol dir menys consum d’alcohol entre els joves.

“Després de les restriccions derivades de la pandèmia, tornar a la pseudonormalitat ha comportat desitjar retrobar-se, especialment per a la població adolescent i jove, que necessita, pel seu moment vital, sortir, explorar, sentir-se lliure, estar amb les seves amistats i recuperar el temps perdut”, afirmen des de la Diputació.

Aquest podria ser el fet que hi ha darrere de l’augment del consum d’alcohol. El jovent, després d’un temps sense poder sortir, ha vist la relaxació de les mesures com una oportunitat d’aprofitar els mesos perduts.

“La forma més visible d’aquests retrobaments han estat els botellots”, diu l’organisme de la demarcació de Barcelona per afegir que en aquests espais hi ha una relació molt perillosa amb l’alcohol i altres substàncies.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram