Collboni

El govern de Collboni ha d’iniciar els treballs en sis mesos. Foto: Arxiu

La Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposició presentada per Junts que insta el govern municipal a iniciar en un termini de sis mesos els treballs per desplegar el reglament de participació i activar les consultes ciutadanes. La proposició ha obtingut els vots a favor de tots els grups, excepte de Vox.

El text, que ha estat transaccionat, també estableix el mateix termini per començar el procés de desenvolupament de les normes reguladores de funcionament dels districtes com més aviat millor.

Retrets i recordatoris

Victòria Alsina, regidora de Trias per Barcelona, ha recriminat durant el debat la falta de consultes ciutadanes durant els vuit anys d’Ada Colau al capdavant de l’Ajuntament, tot recordant que aquest mecanisme de participació va ser una de les promeses de Barcelona en Comú per fer el salt a l’alcaldia.

Precisament en aquest sentit Marc Serra, regidor dels comuns, ha volgut recordar, primer de tot, que Barcelona tenia històricament unes dinàmiques d’estructura participatives molt millorables i una clara falta de model participatiu. “Es confonien processos participatius amb processos informatius i la ciutadania tenia la sensació que se la cridava a participar i opinar, però mai a decidir”, ha explicat.

Marc Serra: “El reglament de participació ciutadana no és d’un govern o un altre, sinó la contribució de tots els grups polítics”

Serra ha continuat remarcant que “el reglament de participació ciutadana no és d’un govern o un altre, sinó la contribució de tots els grups polítics”. Arran del sorgiment del debat entorn d’aquest mecanisme de participació, l’exalcalde Trias, en el seu moment, va elaborar un reglament que s’aprovaria durant el primer i segon mandat de Colau. En aquest sentit, Serra s’ha dirigit directament a Alsina per posar en valor la “feinada” de desenvolupament normatiu feta durant els anys en què Barcelona en Comú ha estat al capdavant de l’Ajuntament, a més de tots els recursos aportats perquè la participació ciutadana funcioni, sobretot en termes de recursos humans, amb la creació de tres noves direccions, tècnics de participació per a cada districte i un regidor o regidora de participació.

El balanç del mandat de Colau, ha recordat Serra, es tradueix en 200 òrgans actius de participació, centenars de processos, 100.000 persones donades d’alta a la plataforma ‘Participa’ i el primer procés de democràcia directa a través dels pressupostos participatius, amb la participació de 65.000 veïns i veïnes de Barcelona.

Ara, amb l’aprovació de la proposta de Junts, l’executiu de Collboni es compromet a posar en marxa les consultes ciutadanes i a accelerar la participació del veïnat en decisions crucials dels districtes.

El model suís

El passat mes de maig, durant la campanya electoral prèvia als comicis municipals, Xavier Trias, en aquell moment candidat a l’alcaldia de Barcelona, es va comprometre, si sortia elegit, a fer ús de les consultes ciutadanes com a eina per tirar endavant les grans transformacions de la ciutat, com ara les pacificacions dels carrers. L’exalcalde feia menció en el seu discurs al model suís, explicant que “gairebé cada diumenge tenen consulta”. “Hem de preguntar a la gent què prefereix” afegia, insistint en la importància de comprometre’s amb el resultat. Justament en aquesta línia criticava durant una entrevista al Bàsics de betevé el cas del referèndum del tramvia: “Que es faci una consulta com la del tramvia, i com que no m’agrada el que s’hi ha decidit, faig el que em dona la gana”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram